Хорхе Лоренсо се изкачи начело на генералното класиране в MotoGP, след като спечели пред домашна публика в Гран при на Испания. Пилотът на Ямаха постави време от 45:17.538 минути на пистата в Херес, с което изпревари своя сънародник и втори в класирането Дани Педроса с Хонда. На трето място завърши миналогодишният световен шампион в „кралския клас” Валентино Роси, който зае втората позиция в шампионата.

Педроса излезе начело на колоната още в първия завой, а Роси излезе на втора позиция, след като стартира от четвърто място на стартовата решетка. Третата позиция остана за пилота на Дукати - Ники Хейдън, който се възползва от борбата за челните места и застана зад Роси след старт от втората колона на стартовата решетка.

Лорис Капироси със Сузуки падна в третата обиколка и стана първият пилот, който се оттегли от състезанието. Еспаргаро също падна малко преди него, но пилотът на Прамак Рейсинг се завърна на пистата. Миналогодишният шампион в световния супербайк Бен Спийс получи проблеми с предната си гума и трябваше да се оттегли в бокса в осмата обиколка. Техническите проблеми в мотоциклета на Ямаха не му позволиха да продължи.

В средата на състезанието Педроса водеше с 2.5 секунди пред Роси, а Лоренсо вече бе заел третото място с допълнителни 2 секунди изоставане. Двамата пилоти на „ФИАТ Ямаха” се вкопчиха в жестока битка за втората позиция, която испанецът успя да спечели в 21-та обиколка. Така той имаше възможност да насочи вниманието си към Педроса и испанският дуел започна.

Лоренсо настигна лидера две обиколки преди края и премина край него, но Педроса бързо затвори завоя от вътрешната страна и почти докосна машината на сънародника си. Педроса обаче не направи това в последната обиколка, когато външно преминаване на „Драй Сек” бе наказано от Лоренсо. Пилотът на Ямаха набра добра преднина от 0.543 секунди и заслужи победа в Херес.

Гледайте на живо Формула 1 с туристическа агенция "Галера"