Пилотът на Ямаха в MotoGP Хорхе Лоренсо ще стартира от първата позиция в утрешното Гран При на Валенсия, след като спечели квалификацията с рекорд на пистата. Така испанецът увеличи шансовете си да спечели трета световна титла.

Лоренсо разби на пух и прах предишното най-добро постижение на пистата, което се държеше от Марк Маркес (Хонда). Той го подобри с над 2 десети от секундата, а крайният му резултат беше 1:30,011 минути.

Маркес и неговият съотборник Дани Педроса също ще атакуват от първа редица утре, докато настоящият лидер в генералното класиране Валентино Роси ще стартира от дъното като наказание за това, че изрита мотора на Маркес по време на състезанието в Малайзия преди две седмици.

За да бъде още по-тежко за италианеца, по време на своята квалификация той загуби контрол над мотора си и излетя от пистата. За свой късмет Роси се отърва без сериозни наранявания.

Италианецът въпреки всичко сериозно се е прицелил в спечелването на 8-а световна титла, кото ще бъде абсолютен рекорд в най-големия клас при пистовите мотори.