Хектор Фаубел с Априля записа драматична победа в Гран При на Португалия, 13-и старт от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас 125 куб.см.

Матиа Пасини също с Априля се движеше с комфортна преднина до 10-та обиколка от общо 23 на пистата „Ещорил”. Италианецът обаче загуби лидерската си позиция в състезанието след глупава грешка, от която се възползваха цели петима състезатели. Фаубел, Симоне Корси и Габор Талмачи се впуснаха в битка за първата позиция, а към тях се присъединиха Пол Еспаргаро и Жоан Олив.

16-годишният Еспаргаро изненадващо се озова лидер, но това не продължи дълго, тъй като младият испанец бе притиснат от Фаубел и Талмачи.

Две обиколки преди края пилотът на Аспар изпревари съперниците си и финишира първи за 40:46.337 минути, само на 0,132 секунди след него остана унгарският му съотборник. Третата позиция зае Еспаргаро на 0.235 сек. от сънародника си.

След днешният си успех Хектор Фаубел намали преднината на лидера в класирането Талмачи само на 5 точки. Унгарецът е на върха с 209 точки в актива си.