Сателитният пилот на Yamaha Фабио Куартараро спечели полпозишъна в квалификацията от MotoGP в Малайзия. 20-годишният талант направи това с нов световен рекорд на пистата "Сепанг" с време от 1:58.303 минута, като постижението можеше дори да е по-впечатляващо, ако той не бе допуснал грешка в последния завой, която му попречи с около две десети. За младия пилот това е пети полпозишън през сезона.

Лидерът в кралския клас Марк Маркес претърпя изключително тежко падане на завой номер 2 три минути преди края на квалификацията. Заради инцидента Маркес не успя да осъществи последна атака и на старта в неделя ще стартира едва 11-ти, което може значително да промени стратегията му, тъй като испанецът този сезон не е попадал на особен трафик в състезание.

От втора позиция ще стартира заводският пилот на Yamaha Маверик Винялес, който бе много силен в последния, четвърти сектор от пистата. От 3-та позиция ще атакува съотборникът на Куартараро - Франко Морбидели.

Четвърти ще потегли Джак Милър с Ducati, пети ще бъде Кал Кръчлоу със сателита на Honda и Валентино Роси с Yamaha. Седми остана Алекс Ринс със Suzuki, а зад него се наредиха Данило Петручи с Ducati, Йоан Зарко със сателитна Honda и Андреа Довициозо с втория заводски Ducati.

За съотборника на Маркес пък Хорхе Лоренсо квалификацията отново бе провал. Трикратният шампион в кралския клас ще потегли едва 18-ти.

Стартът на пистата „Сепнг“ е утре, неделя, от 09:00 сутринта.