Най-добрите състезатели в клас СуперМото идват в Плевен, където ще се проведе първи кръг от Европейския шампионат по СуперМото.

На пресконференцията преди състезанието в Плевен, което ще бъде 1-ви кръг от Източноевропейския шампионат на писта и 2-ри кръг от Европейския шампионат СуперМото, председателят на Организационния комитет "Гран при България" Румен Петков отново насочи вниманието на обществеността към липсата на адекватна политика и финансова подкрепа от страна на правителството и в частност на министъра на младежта и спорта към проблемите и нуждите на българския мотоциклетизъм.

"Никога досега държавата не се отнасяла толкова безотговорно към мотоциклетния спорт у нас. Поведението на министъра на младежта и спорта е изключително арогантно. Казвам го с голяма болка, защото правителството е на път да елиминира авторитет, който е изграждан с много труд и усилия в последните 10 години. На път сме федерацията да загуби своя лиценз, а това ще бъде катастрофално за този спорт в България. Състезатели и специалисти ще бъдат принудени да търсят реализация, състезавайки се и работейки за чужди държави", предупреди Румен Петков.

Въпреки че държавата не изпълнява поетите си ангажименти и не предоставя обещаните финансови средства, с които трябва да се погасят неуредените плащания към промоутърската компания "Ютстрийм" за организацията на световните и европейски шампионати по мотокрос и СуперМото през 2012, 2013 и 2014 година, сезонът в България продължава.

Този уикенд (31.05-01.06) в град Плевен ще се проведе 1-ят кръг от Източноевропейския шампионат на писта и 2-ят кръг в Европейския шампионат СуперМото. 
За Европейския шампионат по СуперМото в класовете SM85 (85сс двутактови 150 четиритактови) и SM3 (125сс двутактови и 250 четиритактови) това ще бъде втория старт за годината и сезона.

Първият се проведе преди две седмици в Румъния и нашите състезатели се прибраха от съседката ни с доста отличия и амбиции за сезон 2014-та.

В клас SM85, европейският шампион за 2013 -Хакан Халми (КТМ) усети в Румъния желанието на основния си конкурент, австриеца Максимилиан Кофлер (Хускварна) за спечелване на титлата през 2014-та. Въпреки, че Хакан спечели трудно, но убедително първия кръг от шампионата, се забелязват много силни и качествени попълнения през тази година като двамата братя Чан и Дениз Ончу от Турция и датчанина Симон Винтер (Хонда). Общо 6 български участника ще има в този клас, като за първи път ще видим на официално състезание и Кристиан Иванов (лидер в класирането на РШ мотокрос, МХ65) в дисциплината СуперМото.

За клас SM3, Румънското състезание донесе едно второ и едно трето място за българските състезатели. Ивелин Манев (Сузуки) се нареди на стълбичката след победителя Асрин Пак от Турция с КТМ при своето първо участие в големия клас, а шампионът от 2013, Борислав Стоименов (КТМ) трябваше да се задоволи с третото място на подиума и амбиции за по-добро представяне в следващите кръгове. За почитателите на голямата кубатура на клас S OPEN (450cc), Ангел Караньотов (ТМ), Александър Георгиев (КТМ) и Янко Ташев (Хонда) ще покажат завидните си умения на българска земя в конкуренцията на останалите пилоти от източноевропейския шампионат по СуперМото.

За Ангел и Янко това ще бъде една отлична тренировка преди следващите стартове от Световния шампионат S1 и Европейския шампионат SM2, който им предстои в Соснова, Чехия на 15 юни. В клас S OPEN ще видим и Антонио Тодоров (КТМ) който ще оползотвори свободния си уикенд преди заминаването му обратно в Холандия, където се е отдал на университетско обучение. Тази неделя стартира и пистовия шампионат на републиката, заедно с първия кръг на източно европейския шампионат в тази дисциплина.

В клас SuperSport 600сс, Бойко Божинов (Ямаха) отново застава на старта със сръбския ас Ненад Стоянович (Ямаха) и румънския шампион Йонел Паскота (Ямаха), но този път и Паскал Дичев (Ямаха) ще се намеси в борбата за подиума. Все още не е ясен и турския пилот, който ще се намеси в този клас, но както обикновено, източните ни колеги са малко по-"потайни" със заявките си.

Клас SuperStock 1000cc и този сезон ще бъде бойното поле на Мартин Чой (БМВ), който вече има четири старта за Алпе Адриа шампионата в дисциплината писта. В отсъствието на Калин Кулев, за подиума в Плевен се е събрала сериозна редица от претенденти като Димитър Митов (Сузуки), Красен Кънчев (БМВ), Ивайло Леков (БМВ), Юнус Ерчелик (БМВ) и други, като това е гаранция за едно масивно преследване в предвидената състезателна дистанция от 40 километра (12 обиколки). За класовете SBKS600 и SBKS1000, каквото и да се каже към този момент е възможно да не отговаря на действителността, но броя на заявките в тези два класа (над 40) ни дава основание да вярваме, че предстои една оспорвана битка, след която ще можем да кажем кои са и основните, най-добре подготвени и мотивирани пилоти.

Част от програмата за този уикенд ще бъдат и класовете SP Junior и Скутери. Официалните тренировки на състезанието са в Събота, а стартовете, както обикновено в неделя от 10:50 часа. /БГНЕС