Андреа Довициозо, трикратен вицешампион в Световния шампионат по мотоциклетизъм MotoGP, обяви плановете си да се откаже от спорта следващия месец след състезанието за Голямата награда на Сан Марино. Победителят в 24 състезания във всички категории и световен шампион при 125-кубиковите мотоциклети през 2004 се оттегля след коварна първа половина на сезона, по време на която събра едва десет точки за сателитния тим на Ямаха РНФ.

Тестовият пилот на японския отбор Кал Кръчлоу ще замени Довициозо след Гран При на Сан Марино за оставащите шест състезания до края на кампанията. 36-годишният Довициозо бе повикан по средата на миналия сезон да замени Франко Морбидели, когато бе промотиран в Ямаха.

Генералният директор на Ямаха Лин Джарвис акцентира върху „огромните познания, опит и методологична натура“ на Довициозо, когато му предложили договор до края на 2022 в средата на миналата година. „За съжаление, Андреа не успя да извлече максималния потенциал от М1 и резултатите не бяха от очакваните, което закономерно разочарова Андреа. По време на лятната пауза, той ни потвърди желанието си да се откаже преди края на сезона“, каза Джарвис.

Довициозо подчерта, че „MotoGP се е променил сериозно“ откакто кара за последно за Ямаха през 2012. „Ситуацията е много различна от тогава. Така и не се почувствах комфортно на мотора и не успях да реализирам потенциала му независимо от непрекъснатата подкрепа на Ямаха. Резултатите бяха отрицателни“, каза той в отборно изявление.

Италианецът ще кара за последно на стартовата решетка на домашното състезание в Мисано на 4 септември. Преди уикенда за Гран При на Великобритания, той е 22-и в генералното подреждане. Довициозо премина в Кралския клас през 2008, като спечели 15 състезания в топ категорията. Той бе близо до световната титла през 2017, като финишира втори и в следващите две години, неизменно зад Марк Маркес с Хонда. Той кара за Хонда (2008-11), преди престой в Ямаха (2012) и след това в Дукати до 2020.