Дани Педроса сложи край на серията на своя съотборник Марк Маркес от десет поредни победи, след като спечели Гран при на Чехия от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас Moto GP. 

Испанският пилот на Хонда завърши надпреварата с време 42:47.800 минути, а световният шампион дори не попадна на подиума. Другите две места на стълбичката заеха пилотите от заводския тим на Ямаха - Хорхе Лоренсо и Валентино Роси.

Андреа Яноне пое лидерството в състезание на трасето край Бърно в първия завой и водеше колоната дълго време, но зад него се случваха далеч по-интересните неща. Хорхе Лоренсо изпревари Марк Маркес в завой номер 4 и подгони Дани Педроса, като заедно с него отвяха два мотора на Дукати във втората обиколка, а в последствие минаха и пред Яноне, за да излязат начело.

Италианският пилот запази третата си позиция до петата обиколка и дълго време блокираше Маркес, което не позволяваше на испанеца да се доближи до двамата лидери. 
В крайна сметка световният шампион изпревари Яноне и догони Лоренсо и Педроса, които обаче размениха бързо местата си. Това се случи в шестата обиколка, когато пилотът на Репсол Хонда преодоля Лоренсо в третия завой на пистата.

Маркес караше почти до края на състезанието зад Педроса и Лоренсо, но неговите гуми започнаха да се износват и той намали драстично темпото. Това позволи на Валентино Роси да го настигне и изпревари в 13-та обиколка. 

По това време Педроса вече имаше аванс от 1.7 секунди срещу Лоренсо. Испанският пилот на Хонда запази преднината си и в крайна сметка спечели с с 0.410 секунди аванс.

Въпреки че не успя да спечели победата в Бърно, Маркес почти със сигурност ще бъде коронясан за втори път за световен шампион. Пилотът на Хонда е с актив от 275 точки, а неговият съотборник Педроса изостава с 88 пункта. Лоренсо и Роси заемат третото и четвъртото място. /БТА