Дани Педроса спечели втора победа за сезона в MotoGP, след като бе най-бърз в последния кръг във Валенсия. Испанският пилот на Хонда записа време от 46:47.553 минути за първото място на писта „Рикардо Тормо”, докато челната тройка допълниха световният шампион Валентино Роси с Ямаха и неговият съотборник и втори в генералното класиране Хорхе Лоренсо.

Драмата този път започна още преди старта, след като Кейси Стоунър падна тежко на загрявката и не успя да заеме първата си позиция на стартовата решетка. Това позволи на Педроса да поведе колоната с доброто си класиране от квалификациите. Испанецът зае първото място още на първия завой и не го изпусна до края, с което се класира на третото място в генералното класиране.

Световният шампион Валентино Роси финишира зад победителя на второ място, изоставайки с 2.630 секунди. Така пилотът на Ямаха завърши шампионския си сезон с 13-о класиране на почетната стълбичка. Неговият съотборник Хорхе Лоренсо, който бе близо до отпадането още в първата обиколка, но успя да се задържи на мотоциклета си, изостана с допълнителни 0.283 секунди от победителя. Испанецът обаче вече си бе осигурил втората позиция в крайното класиране за сезона.

Четвърти в класирането остана австралиецът Кейси Стоунър, който можеше да спечели поне сребърен медал за сезон 2009, ако бе започнал състезанието във Валенсия. Пилотът на Дукати все пак завърши пред Колин Едуардс с Ямаха и Андреа Довициозо с Хонда, които допълниха челната шестица в генералното класиране.

Любопитно бе класирането на седмо място на Бен Спийс, който показа изключителните си качества още в своя дебют в MotoGP с отбора на Ямаха. Спийс, който е победител от изключително силния световен шампионат по Супербайк за този сезон, ще се състезава през следващата година в най-престижната надпревара в света на мотоциклетизма.