Българската мотоциклетна надежда Михаил Флоров започна ударно зимната си подготовка с участие в първите два кръга от шампионата по мотоциклетизъм на писта на Катар (QMMF). 18-годишният софиянец се представи повече от успешно и даде заявка за титлата от самия старт, класирайки се на четвърта позиция в двете състезания, които се състояха вчера на легендарната писта "Лосаил" в Доха.

Катарският шампионат по мотоциклетизъм се провежда по формата на WSSP (световен суперспорт шампионат). Той ще съдържа 5 състезателни уикенда с общо 10 състезания. Сериите стартираха с две състезания през изминалата събота.

Най-добрите времена от официалния тест на 6 декември определиха кои пилоти ще карат в професионалния клас Superstock 600 (QSTK 600) и кои в по-аматьорския Trophy. Последваха свободни тренировки и два Superpole-а, които подредиха стартовите решетки. Всички състезатели карат с машини Kawasaki Ninja ZX636R.

Общо 17 участници от България, Катар, Франция, Австрия, Кувейт и Великобритания застанаха на стартовата решетка за първите два кръга на катарския шампионат по мотоциклетизъм (QMMF). Шестима от тях бяха в професионалния клас Superstock (QSTK), а останалите се бореха за класиране в аматьорския Trophy.

Михаил Флоров започна перфектно уикенда, като след страхотно каране в свободните тренировки се класира директно за Superpole 2. Там българинът даде 4-о време, с 4.399 секунди разлика от първия Абдула Ал Кубаиси (Катар, Kawasaki, 2:04.100 минути). Втори и трети станаха други двама пилоти на домакините Мишел Ал Наими (Kawasaki, на 0.601 секунди) и Саед Ал Сулаити (Kawasaki, на 0.753).

Флоров продължи с успешното си представяне в двете същински състезания. В първото той завърши четвърти на47.017 секунди разлика от победителя Кубаиси, а във второто - пак четвърти с 55.880 секунди зад Сулаити.

"И двата ми старта бяха много добри. В първия си запазих позицията, на във втория влязох трети в завоя. В двете състезания завърших на 4-а позиция. Доволни сме от времето, което успях да постигна на пистата за първи път. Направихме грешка за второто състезание с настройките, вторият кръг ще бъде много интересен", каза той.

Така след първите два кръга Михаил Флоров е на 4-а позиция в клас Superstock 600 с 26 точки. Ледер е Кубаиси с 45 точки пред Сулаити - също с 45, и Машел Ал Наими (Kawasaki) с 32 точки. Шампионатът на Катар продължава на 10-11 януари, пак на "Лосаил".