Италианският новобранец Матео Безеки спечели дебютен полпозишън в MotoGP в кариерата си в Тайланд, докато претендентът за световната титла Франческо Баная остана трети в днешната квалификация.

Първата редица на стартовата решетка за състезанието в Бурирам ще бъде съставена изцяло от пилоти на Дукати, след като 23-годишният Безеки даде най-добро време с 1 мин 29.671 сек, изпреварвайки испанеца Хорхе Мартин (0.021 сек) и Баная (0.104 сек).

Световният шампион Фабио Куартараро се нареди четвърти със своята Ямаха. Италианецът е на 18 точки от лидера в подреждането от Франция, четири състезания до края на сезона. Във влажни, но сухи условия на пистата Алейш Еспаргаро, който е третият кандидат за титлата, на 25 точки от Куартараро, ще стартира от незавидната 13-а позиция със своята Априлия. Шесткратният световен шампион в Кралския клас от Испания Марк Маркес започва от осма позиция.

Прогнозата за неделното Гран При на пистата Интернешънъл в Бурирам е за мокри условия. MotoGP се завърна в Тайланд за първи път от 2019-а насам заради пандемията от коронавирус.