Марко Бецеки (Италия, Mooney VR46 Racing) спечели по категоричен начин победата в клас MotoGP от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в Аржентина, с което оглави и класирането при пилотите след два кръга.

Бецеки бе с най-доброто състезателно темпо и взе рано първото място в битка с Франческо Баная (Италия, Ducati Lenovo Team), Франко Морбидели (Италия, Monster Energy Yamaha) и Алекс Маркес (Испания, Gresini Racing). Победителят от спринта Брад Байндър (РЮА, Red Bull KTM Factory Racing) пък катастрофира малко след старта.

Шампионът от 2021 Фабио Куартараро (Франция, Monster Energy Yamaha) бе избутан от пистата в инцидент с Такааки Накагами (Япония, LCR Honda IDEMITSU) и на практика бе елиминиран от битката за първото място.

Бецеки бързо се откъсна от Баная, който пък спечели дуела с Маркес. Италианецът обаче допусна фатална грешка в 17-ата обиколка и катастрофира в завой номер 13, което върна Маркес на втората позиция.

В края на състезанието Йоан Зарко (Франция, Prima Pramac Racing) бе с най-добро темпо и французинът успя да изпревари Маркес в завой номер 4 на последната обиколка. Зарко остана на 4.085 секунди от победителя Бецеки. 

След Гран при на Аржентина лидер в класирането е Бецеки с 50 точки и девет повече от Баная. Зарко е трети с 35, а Алекс Маркес е четвърти с 33./ БТА