Франческо Баная (Италия, Ducati Lenovo) спечели Гран при на Италия в клас MotoGP от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта, а Марк Маркес (Испания, Repsol Honda Team) завърши на десето място вероятно в последното си официално състезание за календарната година.

Изненадващият победител от квалификацията Фабио Ди Джанантонио (Италия, Gresini Racing) взе холшота на старта, но бързо започна да губи места. Първо пред него в завой 4 мина Лука Марини (Италия, Mooney VR46), а след това и Марко Бецеки (Италия, Mooney VR46). Последният дори оглави класирането с изпреварване срещу съотборника си на правата в края на обиколка номер 1.

Бецеки остана начело в следващите осем обиколки, докато зад водещото дуо си пробиваха път Баная и шампионът от миналата година Фабио Куартараро (Франция, Monster Energy Yamaha). Двамата се изкачиха до второ и трето място в рамките на три обиколки, а в началото на шестата Баная атакува и изпревари французина в завой номер 1.

Баная разчиташе на мощта на Дукати на правата и направи ново изпреварване в първия шикан в деветата обиколка, в която оглави класирането и задържа лидерската позиция до края. Той бързо напредна със секунда на Бецеки, който пък в крайна сметка отстъпи място на Куартараро и в последствие на Алейш Еспаргаро (Испания, Aprilia Racing) и Йоан Зарко (Франция, Prima Pramac Racing).

Баная завърши първи с 0.635 секунди пред Куартараро, а Еспаргаро довърши подиума с почти две секунди пасив. Маркес пък финишира на десето място в последното си състезание преди нова операция на дясната ръка, която счупи през 2020. Той по всяка вероятност няма да кара до края на сезона.

Куартараро остана начело на класирането с второто място в Муджело. Той е с актив от 122 точки, Еспаргаро е втори със 114, а Енеа Бастианини (Италия, Gresini Racing) остана с 94 след катастрофа в 13-ата обиколка. Баная е четвърти с 81 точки.