Франческо Баная ще стартира от полпозишън за неделното Гран При на Франция в MotoGP, след като счупи рекорда на пистата няколко часа по-рано. Надпреварата е днес от 15:00 часа и ще може да я наблюдавате в пряко предаване по MAX Sport 2.

Италианският пилот на Дукати завърши обиколка за 1:30.45 сек, като подобри постижението на представителя на домакините Йоан Зарко в сутрешната тренировка в събота с малко повече от десета от секундата. Миналогодишният победител в Льо Ман Джак Милър от Австралия се нареди втори на стартовата решетка за неделя, на +0.69 сек зад Баная. Алейш Еспаргаро, който е втори в генералното подреждане, грабна третото място със своя Априлия в края на квалификацията.

Световният шампион Фабио Куартараро с Ямаха е четвърти в търсене на дебютен успех на домашното състезание. Топ 10 допълниха още италианецът Енеа Бастианини (Дукати Гресини), Зарко (Дукати Прамак), Жоан Мир и Алекс Ринс (Сузуки), Хорхе Мартин (Дукати) и шесткратният първенец на планетата Марк Маркес (Хонда).

Куартараро и Зарко ще се опитат да сложат край на френската суша, която датира от далечната вече 1954 година – тогава, в ерата на 500-кубиковите мотоциклети, победител в Реймс стана Пиер Монере. Докато Куартараро се цели в десетата си победа в Кралския клас, то Зарко, който направи своя дебют през 2017, никога не е печелил състезание в кариерата си.