Тест-пилотът на "Хонда" Хироши Аоияма ще се състезава на родна земя в старта за Голямата награда на Япония от световния шампионат по мотоциклетизъм в клас Moto GP на мястото на контузения испанец Дани Педроса. Трикратният световен вицешампион Педроса, който спечели първа победа за сезона през миналия месец в Сан Марино, получи фрактура на дясната ключицата при тежко падане по време на днешните свободни тренировки и ще пътува да родината си за операция.

"Много съм разочарован от случилото се, защото очаквах с нетърпение състезанието в Япония на домашната писта за "Хонда", която е една от любимите ми", коментира Педроса, който има три победи в кариерата си в Кралския клас на пистата "Туин Ринг" в Мотеги, включително и през миналия сезон.

"Сега, обаче, ще трябва да се концентрирам изцяло върху възстановяването ми, за да мога да се завърна в състезанията възможно най-скоро", допълни испанецът.

Педроса е четвърти във временното генерално класиране за сезона със 155 точки четири състезания преди края на кампанията.

Лидер е Марк Маркес (Испания) с 248 точки, пред Валентино Роси (Италия) със 196 точки и защитаващия титлата си Хорхе Лоренсо (Испания) със 182 точки./БТА