Андреа Довициозо ще напусне MotoGP след края на сезона и няма да се завърне за следващия, тъй като не се наслаждава на най-престижната мотоциклетна надпревара, без да бъде в битката за челните места. Италианецът започна кариерата си през далечната 2001 година и завърши три пъти на второ място в класирането при пилотите с Дукати, но през този сезон той има само десет точки.

Довициозо напусна Дукати в края на 2020 и премина в Петронас Ямаха.

„Няма причина да карам догодина, така че няма да го направя. Винаги съм твърдял, че ако не съм в битката за челните места, не искам да съм тук. Състезавам се от 20 години и съм приел това, което ще се случи с кариерата ми. През миналата година карах само половин сезон, така че имам някаква идея“, заяви Довициозо в интервю за „motogp.com“.

36-годишният италианец добави, че единствено шампионът Фабио Куартараро се чувства добре на мотора на Ямаха за тази година.

„Ако Фабио печели, значи е възможно да си бърз. Останалите пилоти обаче се оплакват и ако не караш като него, то със сигурност ще имаш проблеми. Преди едно десетилетие марката нямаше чак такова значение и едни и същи пилоти все бяха на върха. Днес обаче изглежда, че частите са по-важни“, твърди Довициозо.