Пилотът на Лотус Ромен Грожан се възползва максимално от сухия следобед на пистата в Барселона и записа най-добър резултат за втория ден от последните предсезонни тестове във Формула 1. Французинът спря хронометрите на 1:22,716 минути и остави зад себе си Дженсън Бътън (Макларън, +0,465 секунди) и Пастор Малдонадо (Уилямс, +0,912).

Денят започна с напълно мокро трасе, но дъждът спря малко след началото на сесията. Въпреки това отне време докато условията се подобрят съвсем, така че отборите да съберат повече данни за аеродинамиката на болидите си. Преди изсъхването на пистата Бътън завъртя най-бърза обиколка, залагайки на гуми „интермедия“.

Следобедът предложи повече събития, като доста от тимовете вкараха в употреба нови части по колите си. Фернандо Алонсо тества нова система за отделяне на газовете, като отдели повече внимание върху аеродинамиката, отколкото върху темпото си. Това логично го отведе до 11-о място с изоставане от 5,1 секунди спрямо времето на Грожан.

Нико Розберг подходи по аналогичен начин със своя Мерцедес, като се концентрира върху дългите серии. Германецът натрупа 120 обиколки и бе с 4 секунди по-бавен от пилота на Лотус.