Междунородната федерация по автомобилизъм (ФИА) и „МоторСпорт Вижън“ (МСВ) обявиха днес, че през следващата година шампионатът във Формула 2 няма да се проведе.

Сериите, които бяха възобновени през 2009 година като по-евтина алтернатива на GP2 и GP3, не се радват на голям интерес, а що се отнася до идния сезон, той е почти нулев. Затова двете организации, които стоят зад надпреварат, решиха, че ще е най-добре да отменят състезанията.

Собственикът на МСВ и бивш пилот във Формула 1 Джонатан Палмър заяви,че „Формула 2 винаги е осигурявала равни условия на конкуриращите се отбори“.

„Въпреки това обаче ставаше все по-ясно, че единствената работеща отборна концепция, която на практика носи печалбите, е изтъкана от компромиси, които като цяло правят Формула 2 непривлекателна за пилотите“, каза още Палмър.

Във този тип шампионат не съществуват индивидуални отбори по примера на Формула 1, а вместо това пилотите сами отговарят за бюджетите си. Всички болиди са напълно еднакви, като разликите в представянето им зависят пряко от качествата на отделните състезатели.