Автомобилът на студентите от ТУ – София беше в центъра на програмата на първия ден от Европейската седмица на мобилността. Колата, конструирана изцяло с фокус върху намаляване на вредните емисии в околната среда и нисък разход на енергия, е израз на българската идея за това как ще изглежда бъдещето на транспорта в европейските градове и логично намери своето място в обществената инициатива. Автомобилът използва иновативен източник на захранване с водородна горивна клетка, за да изминава максимално разстояние с минимален разход и емисии.

Отборът показа своята кола по време на церемонията по откриването на Европейската седмица на мобилността на площад „Ал. Невски“ в София пред насъбралите се посетители. Студентите споделиха, че са получили покана да участват в седмицата на мобилността, защото автомобилът им е нагледен пример за трансформацията в транспорта, която събитието цели да популяризира.

Колата, която е изцяло по конструкция и дизайн на студентите и използва водород като източник на енергия, е с аеродинамична форма. По-рано тази година именно този автомобил им спечели второто място в Европа по време на единственото по рода си иновативно техническо състезание за ученици и студенти – Shell Eco-marathon в Ротердам, Холандия.

„Достойно е, че тези млади хора разработват автомобилите на бъдещето и дават всичко от себе си в преследване на тази цел. Те работят целенасочено, за да предложат енергийно ефективни решения за градския транспорт. Именно това ме спечели за каузата – тяхната мотивация, добрата им работа и впечатляващите рекорди, които са постигнали до момента“, сподели Любомир Христов, заместник-кмет „Транспорт и транспортни комуникации“ в Столична община.

„Автомобилът ни прави особено горди и уверени за бъдещото развитие на проекта в Техническия университет – София. Той е същинско олицетворение на нашия собствен принос към развитието на интелигентната мобилност. Вече 7 години имаме прекрасната възможност да покажем и развием идеите си. Европейска седмица на мобилността е чудесна възможност за нас като млади хора да развием разговора за бъдещето на транспорта“ , каза Симеон Михов, пилот на отбора.

Колата на ТУ – София, зае почетното второ място сред 8 отбора, които се състезаваха в категорията автомобили „Градски тип“ с водородна горивна клетка на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2015. Отборът измина забележителните 215 км/ м3, като остави пред себе си единствено студентите от Политехническия университет в Нант, Франция, с резултат 373 км/м3. ТУ-София утвърди мястото си сред най-добрите отбори на състезанието.

Автомобилът на ТУ – София, ще участва още веднъж в рамките на Европейската седмица на мобилността. На 22 септември в София от 10 часа сутринта младите таланти ще направят демонстрация на улица „Йосиф Гурко“ в частта между бул. „Васил Левски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.