"Няма никакъв смисъл да сме агресивни на пътя, агресията по-скоро ни пречи" – около това се обединиха близо 80 деца от различни столични училища, които се включиха в първата инициатива от платформата „С усмивка“ на фондация „Вълшебен свят“. 

Идеята на благотворителния кръг около британския автомобилен състезател и филантроп Ник Левентис е подобни събития да продължат през пролетта и лятото, а партньор на кампанията е „Детска футболна академия – Комета“.

Заедно с децата в кампанията се включиха главният секретар на Министерство на младежта и спорта Асен Марков, председателят на  Българската федерация по автомобилен спорт Владимир Илиев, членът на УС на федерацията Александър Ковачев и професионалните пилоти Георги Дончев и Николай Върбицалиев. 

Дончев дори показа  на децата видео от няколко екстремни ситуации, които е претърпял по време на състезанията си от Porsche Sports Cup Германия и подчерта, че заслуга за катастрофите има именно агресията.

„Всеки ден на пътя се случват стресови ситуации, ако можем да научим децата да ги посрещат „с усмивка“ или да помагат на родителите си да се справят без излишна агресия, значи сме си свършили работата добре“, казват от екипа  на организаторите и подчертават, че най-важен е личният пример.

След като участниците обсъдиха защо агресията няма място на пътя, последва приложение на наученото в серия демонстративни състезателни обиколки на Sofia Karting Ring. В кампанията се включиха както малчугани от начален и основен курс на обучение на Национален учебен комплекс по култура и 51 СОУ „Елисавета Багряна“, така и младежи от 1 СОУ „Пенчо П. Славейков“ в столицата. 

В края на събитието част от родителите и децата се пуснаха в демонстративно състезание с тандемни картове, а сред най-последователните на пистата бе основателят на фондация „Бащинство“ Борис Колев, чийто навигатор бе синът му Валери. Колев обеща на децата картинг спортът да бъде застъпен в тазгодишното издание на традиционния семеен спортен празник „Татко и аз“, който се организира в средата на юни в София.