Прекрасно слънчево и топло време посрещна участниците в първия кръг от Ендуранс шампионата за 2016 г, на който старта бе даден в събота на писта „Дракон“ до пловдивското село Калояново.

В съботния ден се проведоха общо 2 свободни тренировки, а най-интересно беше по време на двете квалификационни сесии в рамките на дисциплината Endurance Pole, която бе включена в шампионата през миналата година. 

Победители в отделните класове са отборите на Kose Bose с автомобил Renault Clio Sport (група Туристически, клас до 2000 куб см), Бурдин Рейсинг – BMW E36 328 (група Туристически, клас над 2000 куб см), Lotus Sofia Motorsport с автомобил Lotus Elise (група Състезателни, клас до 2000 куб см) и отбора на Dunev Racing с Mitsubishi Lancer Evo 9 (група Състезателни, клас над 2000 куб см). 

С първи победи в шампионата се окичиха отборите на Kose Bose и Бурдин Рейсинг, като това е и първо състезание за отбора на Бурдин Рейсинг. 

В тренировките участие взеха 24 автомобила, като не всички от тях успяха да завършат без проблеми. Отбора на Дъга Сървиз – Плевен имаше проблеми със своя Opel Kadett и не успя да завърши състезанието, като най-вероятно ще пропусне и неделното. 

Тимът Florida Racing, който завърши на второ място в своя клас също имаше проблеми с техния Peugeot 205, което се запали на пистата и сесията трябваше да бъде спряна. Въпреки това отбора ще участва в състезанието в неделя.

В неделя е същинската част от уикенда, когато ще се проведат и състезанията в дисциплините Endurance Sprint, както и в класическата Endurance. Официалното откриване е в 09:00ч., в 10:00ч. започва първото състезание, а второто е от 15:00ч.