С резултат 6-6-3 в трите манша и прекрасно каране през цялата вечер, Теодор Кабакчиев завърши на престижното пето място в общото класиране на клас Джуниър (състезатели до 23 години) на третия кръг от световния шампионат по супер ендуро. 

Той се проведе късно снощи в изпълнената до краен предел 12 хилядна зала "Каха Магика" в испанската столица Мадрид. Това е най-доброто представяне на българския пилот от началото на шампионата през тази година.

В първия състезателен манш от 6 минути плюс една обиколка Кабакчиев се озова на девета позиция в края на първия тур, но постепенно си проправи път напред и в четвъртия вече беше 4-ти. В последните две обиколки обаче отстъпи две позиции и завърши шести. По различен начин се развиха нещата за Тедо във Финал Б, в който пилотите стартират обратен ред - тези с най-добрите времена от втора редица. Той беше 9-ти след първите два тура, 8-ми в третия, четвъртия в петия, след което изпревари двама конкуренти за шестото място, което запази до края. Третият състезателен манш беше и най-силния за българина през този сезон. Той стартира трети и до финала не даде тази позиция, като опита да атакува и второто място на германеца Леон Хенчел (Хускварна). 

"Доволен съм от представянето си, карах стегнато и успявах да наваксам грешките, които допусках. Времето в Испания е страхотно - слънчево и топло, прекарах двата дни преди състезанието в тренировки, без да почивам. По принцип деня преди състезание се прекарва задължително лежерно. Но аз имах нужда от него и прецених, че е по-добре да влезя в ритъм и да не съм възстановен на 100 процента, отколкото да почивам. Макар и малко като време, смятам, че това ми помогна много. Трасетата тук са уникални, препятствията са идентични с тези от световното и пръстта е песъчлива глина, което значи, че сцеплението е добро! За състезанието - на квалификациите дадох трето време. Това ми подсказа, че имам нужната бързина, само оставаше да я запазя за цялото състезание. Първият и вторият манш стартирах в челото, но "задръстване" на първото каменно препятствие ме оставяше на задни позиции. Въпреки това, успявах да наваксам загубеното време и финиширах шести и двата пъти. Третия манш тръгнах трети, имаше борба в рамките на 3-4 обиколки за второто място, като се разменяхме не един път. Дори по средата на състезанието имаше контакт помежду ни и за малко не изгубихме позициите си - блъснахме се след скок преди следващото препятствие. Той тръгна преди мен и така аз останах на трета позиция. В крайна сметка запазих позицията си до финала и завърших трети в третия, последен манш. Така със събрания актив от 33 точки (6-6-3) заех пето място в генералното класиране от състезанието!", заяви Кабакчиев след финала. 

Уилям Хор (Великобритания, Хускварна) спечели испанския кръг с 55 точки, а зад него останаха Давид Сиприан (Чехия, КТМ) с 44 и Леон Хенчел (Германия, Хускварна) с 42./БТА