В уникална по своята същност надпревара ще влязат голяма част от елитните спортисти на България. Едни от най-добрите български спортисти в своята област ще се изправят един срещу друг, но на картинг пистата. Инициативата е на Дарик радио, Спортно шоу Гонг, gong.bg и Ники Кънчев шоу, като е част от традиционния „Благотворителен търг на Дарик“, който ще се проведе за пета поредна година.

Този път той е разделен в две части на 11 и 18 декември. Голяма група от най-добрите спортисти на България приеха с ентусиазъм инициативата и се съгласиха да се включат в приятелското картинг състезание, което Спортно шоу Гонг организира на 15 декември от 12:00 часа. На него, освен чиста надпревара, спортистите ще дарят свои лични артикули, които ще бъдат разиграни в търга на 18 декември.

Всички футболни отбори в българската А група са потвърдили, че ще имат свои представители. Футболистите ще имат възможност да премерят сили на пистата ден след края на футболните мачове за 2014 година. Групата на Левски ще бъде предвождана лично от старши треньора Георги Иванов – Гонзо. Футболисти на шампиона Лудогорец, лидерът ЦСКА и останалите тимове от А група също ще се впуснат в надпреварата. Капитанът на националния отбор Ивелин Попов, спряганият за нов наставник на тима Ивайло Петев, както и други български футболисти играещи в чужбина също ще присъстват и ще усетят адреналина от високите скорости.

Очаква се пистата умения да покажат боксьорът Тервел Пулев, световната шампионска по бокс Станимира Петрова, златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика, гребкинята Станилия Стаменова, единствените двама български представители на световното първенство по плуване Нина Рангелова и Мартин Желев, капитанът на националния отбор по тенис за Купа Дейвис Тодор Енев, момичета от волейболните тимове на Левски и ЦСКА. Тити Папазов пък ще предвожда представители на мъжкия и женския баскетболен тим на Левски. Очаква се част от най-добрите атлети на България също да се включат в картинг надпреварата.

Покана е изпратена и до спортният министър Красен Кралев, който вече потвърди, че ще подкрепи събитието.

Домакин на събитието е и най-новата и модерна картинг писта в София - „София картинг ринг“, която се намира в новооткрития Ринг МОЛ. „Силно се надяваме с общи усилия да успеем да съберем спортния елит на България, за да покажем, че спортът е феномен, който освен победи, титли и медали може да обединява хората в благородни каузи“, заяви един от собствениците на пистата Ивайло Цонев. Той ще дари за търга уникална автомобилна каска реплика на тези, която носеше Аиртон Сена по време на кариерата си.

Дарик радио ще дари събраните средства от двете издания на търга на Фонда за терапии на деца аутисти и на Фондация „Нашите недоносени деца“.