Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо не можеше да бъде по-щастлив след победата при дебютната си поява в World Endurance Championship (WEC). 36-годишният испанец качи своята Тойота с №1 на първото място в „6-те часа на Спа” и по този начин прекъсна почти 5-годишната суша без професионална победа в моторните спортове.

Култов дебют за Алонсо в WEC, спечели "6-те часа на Спа"

Преди състезанието в Белгия Алонсо за последно покори най-високото стъпало на подиума в Гран При на Испания от 2013 година, което се проведе на 12 май. Тогава той все още се състезаваше за Ферари.

Успехът в „6-те часа на Спа” беше споделен, тъй като във WEC една кола се управлява от трима различни пилоти, които се редуват. В случая на Алонсо това бяха Казуки Накаджима и Себастиен Буеми. „Считам, че това беше хубав дебют. Определено беше така. Във вчерашния ден бяхме втори в квалификацията, но стартирахме от първа позиция (заради проблеми другият автомобил на Тойота – с №7 – тръгна от питлейна и все пак завърши втори – б.р.)”, коментира Алонсо.

„По време на състезанието на практика водехме във всички обиколки. На три пъти излизаше кола за сигурност, което компресира групата от автомобили и загубихме цялата си преднина. Важното е, че удържахме позицията до последната обиколка. Фантастичен дебют в първото ми подобно състезание.”

„Невероятна работа от отбора, имахме двоен успех в квалификацията, двоен успех и в състезанието. Казуки и Себастиан дръпнаха много солидно в началото. Това ми улесни живота максимално.”

„Хубаво е отново да бъда на подиума. Казах на Казуки и Себастиен: „Толкова е хубаво да стъпваш по подиума! Ще прекарам цялата нощ тук. Оставете ме цяла нощ, искам да поспя тук.” Това определено беше добра загрявка за „24-те часа на Льо Ман”. Все едно полагаш тест, но с точки и кариран флаг”, добави испанецът.