Над 6 хил. души са загубили живота си при пътнотранспортни произшествия в България за последните 10 години. Това са пътувания, които никога не са завършили, а близките на всички тези хора така и не са дочакали да ги видят и прегърнат отново. 

С настъпването на активния летен сезон, когато статистически се увеличават и инцидентите на пътя, NOVA и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ обединяват усилия в националната кампания „Да запазим прегръдката жива“. В основата на инициативата са осемкратният рали шампион на България Димитър Илиев, продуцентът Александър Христов и обичаният актьор Юлиан Вергов. Кампанията има за цел да повиши обществената чувствителност към един от най-сериозните проблеми при движение по пътищата – разсейването, причинено от използването на мобилните телефони по време на шофиране.

Според направени проучвания изпращането или четенето на съобщения откъсва погледа на водачите от пътя за около 5 секунди. При шофиране със средна скорост от 80 км/ч това означава, че се изминава приблизително дължината на футболно игрище със затворени очи, което повишава риска за попадане във фатален инцидент с над 20 %. През миналата година са регистрирани 1758 тежки инциденти само с едно превозно средство (т. нар. самократострофирали). При тях са загинали 182-ма души и са ранени 2236 човека. Експертите са категорични, че сред основните причини е разсейването, за което водеща роля има използването на мобилни и други устройства при шофиране.

Заедно с Димитър Илиев, Александър Христов и Юлиан Вергов, посланици на кампанията са любимите български актьори Димитър Рачков, Ана Пападопулу, Теодора Духовникова, Дарин Ангелов, Наум Шопов и Васил Банов. През следващите месеци зрителите ще ги видят в изключително въздействащи видеа, дело на режисьора Ясен Григоров, които поставят силен акцент върху запазването на контрол и концентрация „зад волана“, извеждайки на преден план отговорното поведение на водачите на превозни средства като водещ фактор за безопасно движение по пътищата. 

„По време на моите лекции по пътна безопасност се опитвам да убедя хората, че ние не сме супер герои, не притежаваме супер сили, въпреки че обичаме да си приписваме такива качества. Ако излезете и се огледате какво се случва на пътя, почти няма шофьор, който да не използва телефона си. 95% от всички инциденти, които се случват, са следствие на човешката грешка и на нашето поведение”, коментира за „Здравей, България“ Димитър Илиев, който посвещава повече от две десетилетия от професионалния си опит на автомобилната безопасност.

„Да запазим прегръдката жива“ насочва вниманието към възпитаването на реална самооценка на шофьорите за позволените и непозволени действия на пътя, с цел подпомагане превенцията на пътнотранспортните произшествия по нестандартен и иновативен начин. По данни на Световната здравна организация приблизително 1.35 милиона души загиват всяка година вследствие на пътнотранспортни произшествия в света, а други 50 милиона са ранени. В България  ежегодно повече от 600 човека загиват в автомобилни катастрофи, а около 2 хил. са с наранявания следствие на пътни инциденти.