Първата европейска титла по мотокрос за български състезател е вече факт. Пред близо пет хиляди зрители на мотополигон "Горна Росица" в Севлиево Иван Петров с КТМ триумфира с европейското злато за 2009-а година в клас 65 куб.см. и то още след първия манш.

Обилният дъжд, който се изля през нощта в района на Севлиево, направи трасето изключително трудно за пилотите в клас 65 куб.см., като само пет от 35-те стартирали успяха да направят пълен брой обиколки.

Иван Петров пръв избра позицията си на старта и макар в началото да не успя да поведе колоната, той все пак излезе начело със зрелищно изпреварване малко преди да завърши първата обиколка.

Със завидни умения по калното и лепкаво трасе българският пилот запази лидерството си до края на манша и заслужено спечели европейската титла.

Задачата на българския шампион беше улеснена и от Валентин Роглев с КТМ, който завърши на втора позиция в първия манш и осигури на Петров комфортна преднина без да бъде обезпокояван от другите пилоти.

След финала на първия манш Иван Петров направи почетна обиколка на пистата с българското знаме.

Официалното награждаване е по-късно днес, а шампионите ще получат медалите си от президента на Европейския мотоциклетен съюз Винченцо Маци, от заместник-министъра на физическото възпитание и спорта Иван Ценов и от председателя на Организационния комитет за Grand Prix Bulgaria Румен Петков.