Президентът на Република България Росен Плевнелиев откри Международната автомобилна конференция 2013 г., която се провежда в София Ивент Център (Paradise Center). Събитието е първият по рода си форум, който събира на едно място над 100 представители на водещи автомобилни производители и доставчици. Конференцията се организира от Аутомотив Клъстер България (АКБ).

"Щастлив съм да открия първата по характера си конференция на автомобилната промишленост, която дава възможност за развитието й в България в бъдеще. Няма и съмнение, че тя допринася за икономическия просперитет във всяка една страна. Европейският съюз е най-големият производител на автомобили в света и съм доволен, че България дава своята заявка да заеме мястото си в автомобилната верига. В сектора в Европа се инвестират 20 млрд. евро инвестиции за иновации. През 80-те години страната бе една от 30-те най-развити индустриално страни, така че нека не подценяваме възможностите си и способността на училищата и университетите да осигурят квалифициран персонал. Освен автомобилния клъстер у нас работи много успешно и клъстер за информационни технологии, който осигурява 35 000 работни места и обслужва 140 компании у нас", коментира президентът.

Президентът Плевнелиев откри първата автомобилна конференция

източник: Аутомотив Клъстер България

В момента у нас работят над 140 компании, които изнасят продукти и технологии за автомобилната индустрия по света. "Мога да изброя много примери като завода на Great Wall до Ловеч, "Аутомотив ледър къмпани" за производство на кожени седалки за BMW, фабриката на "Язаки" в Ямбол, съвсем скоро ще бъде открита и втора в страната. Също така "Мелексис", която се утвърди като най-високотехнологичната компания у нас с 600 млн. лв. оборот. "Фесто" строи втора фабрика в София и ще увеличи служителите си от 550 на 1500. "Джонсън контролс" разполага с развоен център с 550 инженери, които работят в София", поясни още Плевнелиев.