В уикенда 21-23 юли 2017 година ще се проведе 5-ия кръг от планинския шампионат на България "Шипка - Дамасцена". Трасето предлага 11 десни, 11 леви, 5 остри, 2 обратни и 2 "S"-образни завоя, като тази година трасето е удължено, което е още едни плюс за любителите на моторните надпревари.

На специална пресконференция организаторите на събитието в лицето на директора на ралито Милен Узунов, спортния директор на надпреварата Николай Мончев, председателят на БФАС Владимир Илиев, както и състезателят Любен Каменов, коментираха предстоящата надпревара.

"Тази година състезанието е по-дълго спрямо миналата година - с дължина 5100 метра с два състезателни манша, разликата във височините е 250 метра. Това е основната разлика спрямо миналата година, Трасето е бързо, чисто, приятно за каране и както го наричат пилотите - мъжко трасе. Очакванията са за много участници и доста публика", коментира директорът на ралито Милен Узунов.

"Състезанието се стреми тази година да постави едни критерии за автомобилния спорт, които се покриват в Европа, нашето състезание се стреми да влезе в семейството на големите в Европа за купата на Европа. Състезанието завършва на връх Шипка. На върха ще е и награждаването на призьорите. Посетихме три трасето от подобен тип. Наблягаме на безопасността на зрителите и пилотите", коментира спортният директор на състезанието Николай Мончев.

"Душан Кобикишек и Паро Санжин са "обзървъри" на ФИА, а председател на спортните комисари е австриецът Волфганг Зауер, който има дългогодишен опит при планинските състезания", допълни той. 

Председателят на БФАС Владимир Илиев коментира, че очаква интересно състезание, коментирайки, че планинският шампионат е най-предпочитан в България, тъй като предлага възможност на бързите пилоти да демонстрират за кратко време уменията си и да се докажат пред колегите си.

"Това ще е едно от най-добрите ралита на които ще участвам, ще направим едно много хубаво състезание, с удоволствие ще участвам в него, миналата година много харесах трасето, независимо, че за първи път участвах в него. Нека състезанието бъде един хубав празник за нас", коментира победителят от миналата година Любен Каменов.

В надпреварата ще участват лидерите в планинския шампионат през тази година, както и Ники Златков, който ще участва специално в тази надпревара.

Записванията за състезанието са до 17 юли в 24:00 часа, а надпреварата се очаква да бъде повече от интересна.