Българският пилот в сериите GP2 Asia Пламен Кралев, завърши двудневните тестове на пистата „Яс Марина”, на която ще се проведе дебютният кръг на шампионата през следващата седмица.

Целта на пилота на Trident Racing бе да научи повече за поведението на колата, която управлява за пръв път. Прездвата тестови дни Кралев изостава на между 0,4 и 2 секунди от колоната, но е единствен, който няма нито едно състезание с едноместни болиди. Тестът в Абу Даби е първото каране на едноместен болид за пилота в официална сесия въобще вкариерата му.

„Продължаваме с подготвителната програма. Целта ми е да намеря скорост на пистата, а един от най-големите проблеми, с който се сблъсквам, е спирането, защото то няма нищо общо с автомобилите, които съм карал до момента”, коментира Пламен. Основната задача пред българския пилот за първото състезание е да покрие критерия за старт. А той е време на обиколка не по-малко от 107 процента от най-бързия пилот в квалификацията.

„През двата тестови дни покрих този критерий, което ме кара да мисля, че няма да имам проблем да стартирам. Такаще успея да прескоча много години подготовка и шампионати с едноместни коли, през които задължително са минали останалите пилоти в колоната. Надявам се скоро да мога да поддържам тяхната скорост", поясни Кралев.

За разлика от другите пилоти Пламен не използваше цялата широчина на трасето и не стъпваше върху бордюрите, естественото разширение на пистата.

„Искам първо да опозная колата, защото без да я познавам преминаването през бордюрите може да причини завъртане или инцидент. За момента най-важното за мен е да разбера как работи колата, а не какво време ще постигна”, коментирабългарският пилот.