Българският пилот Пламен Кралев ще участва в шампионата Формула 2 през 2010 година, след като през зимата се състезава в GP2 Asia. Шампионатът Формула 2 бе подновен от FIA през миналата година, след като през 1985 година старата серия бе заменена от Формула 3000 като основна подготвяща за Формула 1. Официално Формула 2 съществува още със създаването на Формула 1 преди 60 години.

Бившият вече президент на FIA Макс Моузли вдъхна нов живот на Формула 2 след 25 години, за да предостави алтернатива на GP2, но с много по-ниски разходи, за да се даде шанс на млади пилоти за развитие. Шампионатът е спонсориран от FIA и първите трима пилоти в края на сезона получават суперлиценз за Формула

1, което не предлага нито едно първенство, дори и GP2. Също така шампионът получава безплатен тест с Williams. Автомобилът е със скорост на болид от Световните серии на Renault и много близък до представяне до GP2, поради което шампионатът е много силен и конкурентен. Освен Пламен още няколко други пилоти преминават от GP2 във Формула 2.

Шасито на автомобила е дело на Williams и покрива техническите правила на Формула 1 за 2005 г., а двигателят е 1,8-литров с турбо от Audi. Мощността през 2009 г. бе 406 к.с., от 2010 г. бе увеличена на 431 к.с. (487 к.с. с овърбууст).

Аеродинамиката за тази година също претърпя голямо развитие и времената за обиколка са свалени с 3 секунди.

Трансмисията е 6-степенна полуавтоматична с управление от волана. Масата на колата без пилота е 570 кг. За разлика от останалите престижни шампионати с едноместни болиди тук няма отбори и всички пилоти са поставени в равни условия. Инженерите се сменят всяко състезание и последната дума за настройките има пилота. Формула 2 е единственият шампионат с едноместни болиди освен Формула 1, който организира FIA.

Организацията е поверена на Джонатън Палмър, бивш пилот от Формула 1.

Състезателният уикенд се състои от 2 състезания, 2 свободни тренировки от по 30 мин и 2 квалификации от половин час. Дължината на състезание е 40 минути. Системата на точкуване е същата като във Формула 1 за 2010 г., като първият взима 25 т., а десетият 1. В първоначалният вариант се предвиждаше участие на 30 пилоти, но бройката бе редуцирана до 24. Всички състезания се предават пряко по Eurosport. Сезон 2010 на Формула 2 включва 9 състезания, от които само Маракеш (Мароко) е извън Европа.

Гледайте на живо Формула 1 с туристическа агенция „Галера”.