За пръв път българин има шанс да стартира в едно от най-престижните автомобилни състезания в света - "24 часа на Льо Ман". Френската надпревара за издръжливост заема първа позиция сред всички моторни състезания през годината, побеждавайки по престиж дори Гран при на Монако във Формула 1, а до участие се допуска само с покана от организаторите.

Не случайно световните медии загатнаха, че отборът на Ферари може да се пренасочи в Льо Ман от Формула 1, ако FIA продължи да предлага правила, които са в противоречие с политиката на скудерията.

Този уикенд пилотът Пламен Кралев стартира в състезанието "1000 км на Спа", което е втори кръг от най-престижния шампионат за издръжливост - Le Mans Series. За пръв път българин участва в престижните серии, които са създадени, за да могат участниците от "24 часа на Льо Ман" да карат и през останалата част от годината. В 6-часовото състезание на Спа, както и в 24 часа на Льо Ман, участват по трима пилоти в кола, които се сменят на всеки час.

От представянето на Кралев на Спа зависи дали ще бъде одобрен за състезанието през юни. Пилотът трябва да постигне резултати, близки до конкурентите му.

"Моята цел е да постигна темпо, съизмеримо с това на съотборниците ми Джон Хартшорн и Мануел Родригес", коментира Пламен Кралев пред БТА.

Ако успее да запише добро каране и класиране по време на 6-часовото състезание в "Спа-Франкоршампс", Кралев ще получи покана за "24 часа Льо Ман", както и завършване на оставащите състезания в Le Mans Series.

Първият кръг се състоя в Барселона на пистата "Монтмело", а след "Спа" предстоят "Алгарве" в края на юли и началото на август, "Нюрбургринг" от 21 до 23 август и "Силвърстоун" в средата на септември.

Самото участие на българина в 6-часовото състезание на "Спа" и възможносттада кара в Льо Ман е изключителен успех за него, имайки предвид, че за пръвпът се качва в състезателна кола едва през 2007 г.

На "Спа" няма пилот с под 10 години стаж, а повечето от тях са на писта всеки уикенд в различни шампионати. Само за две години Кралев получи възможността да мери сили с най-силните пилоти за издръжливост, но тепърва му предстои да трупа опит.

Стартът на състезанието на "Спа" ще бъде предавано пряко по "Евроспорт" от13,45 до 14,15 ч. българско време, както и финалния час от 19,00 до 20,00 часа.