Пламен Камбуров ще се състезава в българския национален шампионат по планинско изкачване през сезон 2019 г. Първенството се състои от шест кръга, първият от които ще проведе този уикенд (6-7 април) – Мемориал Валерий Великов в Шумен. Камбуров ще се състезава в Категория 3 за автомобили от 3500 до 6500 куб. см.

 „Спирам с пистовия шампионат и се прехвърлям в планинския. Не защото ми се иска, а заради случилото се миналата година”, заяви шампионът на затворен маршрут за 2015 и 2016 г. „Нередностите в правилата, на трасето, в спортния трибунал, както и честите промени в правилника водят до отлив на участници. Бих се върнал в пистовото първенство, ако правилата са ясни и справедливи за всички”, допълни той.

 В Мемориал Валерий Великов Камбуров ще кара Skoda Fabia.

 „Моят автомобил не е готов за планинския шампионат. Skoda-та е взета от чешкия отбор, един от основните лидери в европейския планински шампионат. Преди състезанието ще направим тестове, след които мога да кажа нещо повече за очакванията си. Искам да се състезавам с автомобил на европейско ниво, за да бъда достатъчно конкурентен”, каза още той.

 В събота (6 април) ще се проведе техническият преглед, както и трите тренировъчни манша от първия кръг от националния шампионат по планинско изкачване. Състезателните етапи – също три – са в неделя от 11 часа.