Българският пилот в сериите Формула „БМВ – Германия” Николай Върбицалиев се класира на шесто място в шампионата на новаците „Руки купа” и на 14-то в генералното класиране на холандската писта „Зандворд”.

Само седмица след надпреварата на „Нюрборгринг” БМВ формулата се пренесе на 100 метра от Северно море в Холандия, където силният вятър непрекъснато разнася по пистата ситен пясък.

След не много убедително представяне на свободните тренировки и квалификацията за пол-позишън Върбицалиев стартира повече от добре в днешната надпревара. От 21-ва позиция българинът стигна до 10-то място още в шестата обиколка. Тогава обаче движещият се пред него холандец Люк Гланздорф се удари и голямо парче от неговия спойлер се закачи на предното крило на Върбицалиев, което му отне скорост на правата. Впоследствие отломката застана под автомобила на българина и това значително намали скоростта му. В крайна сметка обаче Върбицалиев запази 14-та позиция в генералното класиране. Така след този старт нашият пилот във Формула „БМВ Германия” си върна 7-то място при новаците и е само на десет точки от 6-тата позиция.

“Стартирах добре, но ме блокираха в първия завой. След това бях по-бърз от моите конкуренти отпред, но нещо стана с колата, стана неуправляема и бавна на правата и вместо да гледам напред, аз трябваше да се пазя. Чак в закрития парк, след финала, когато попитах моят инженер какъв е проблемът, и какво са направили със сетъпа, защото работиха до късно предната нощ, той ми показа парчето и всичко стана ясно”, заяви Николай Върбицалиев.

“Коко се справи много добре до момента, когато закачи това парче за предното крило. Вчера не се класира добре, но с 38 обиколки на това много-трудно трасе е невъзможно да се очаква повече. Пропуснатите тестове през зимата и пролетта поради липса на средства ни мъчат много. Почти всички пилоти имат по два дни тестове тук, което значи поне двеста обиколки, а сега вече регламентът не позволява тестове през сезона, което ни кара да се учим в движение”, бяха думите на мениджъра му Николай Стоянов.