Сайтът за продажба на употребявани автомобили AutoScout24 състави класация на 30-те най-популярни автомобила втора ръка в Германия, като анализира кои са най-търсените модели през последните 4 месеца. 

След това специалистите от AutoBild изчислиха кои от тези 30 модела имат най-високи показатели за надежност според рейтинга на TUV. На базата на тези данни ние направихме топ 10 на най-надежните сред най-популярните автомобили втора ръка в Германия.

10. Audi A3  
Процентът на дефектите при този модел е почти винаги под средния според данните на TUV.

9. Opel Astra
Според данните, моделите произвеждани в диапазона  2004-2009 г. страдат от доста  технически
дефекти и е по-добре да се насочите към коли произведени между 2010-2015 г.
Сред най-разпространените проблеми за модела са слаби пружини на задния мост, ръждясващи ауспуси и загуба на масло.

8. VW Polo
За мнозина VW Polo е идеалният малък автомобил. Препоръчително е да се насочите към модел след 2009 г., тътй като по-старите страдат от проблеми със спирачната система, загуба на масло и дефекти с осветлението. Произведените след 2009 г. също не са идеални, като най-често страдат от дефекти по спирачните компоненти, както и от загуба на масло на двигателя и скоростната кутия.

7. BMW 5 Series
Пробегът на повечето употребявани автомобили от този модел е по-голям от средния за възрастовата група. Сред най-срещаните дефекти са проблеми със шасито и кормилното управление. И двете поколения от серия 5 показват твърде много аномалии за ценовия диапазон.
Въпреки това са сред най-търсените коли втора ръка в Германия.

6. VW Passat  
VW Passat е сред най-популярните фирмени автомобили в Германия и обикновено има пробег по-голям от средния за възрастовата група, а броят на дефектите често е по-висок от средния. Най-популярните дефекти за модела са свързани с окачването.

5. Mercedes E-Class
Mercedes E-Class разкрива предимствата си не само като нов, но и като употребяван автомобил.
Сред основните му предимства са издръжливостта, комфортът при шофиране, както и голямото разнообразие от двигатели и варианти.
Сред слабостите му са проблеми с ръчната спирачка и износване на шасито при моделите произведени преди 2010 г.

4. Audi A4
Употребяваните автомобили от този модел показват нисък процент на техническите дефекти, независимо от възрастовата група. Така че не е изненадващо, че средната цена на този модел в  AutoScout24 е около 37 600 евро.
Моделът е на първо място по надежност, сред останали в този топ 10, при колите на възраст 6-7 години.


3. Mercedes C-Class
Моделът W 205 произвеждан след 2014 г.  е на първо място по надежност при колите на възраст 2-3 години в рейтинга за надежност на TUV.  Колите произведени между 2008-2014, също имат високи показатели за техническа надежност, но имат слабости в спирачните системи.

2. BMW 3 Series
BMW Серия 3 е сред най-успешните и популярни в Германия на вторичния пазар. Широката гама от модели и убедителна издръжливост също допринасят за това.

1. VW Golf
VW Golf е на върха на продажбите не само при новите коли в Германия, но е най-популярен и сред употребяваните автомобили. 
Golf убеждава със солидно качество. От всички коли в този топ 10 той е на челни позиции в три от петте възрастовите групи на рейтинга за надежност на TUV – 4-5 години, 8-9 години и 10-11 години.
Сред слабостите му са бързото износване на спирачните дискове.

Източници:
https://hey.car/magazine/gute-gebrauchtwagen-2019-auf-die-kann-man-sich-verlassen
https://www.autobild.de/artikel/meistgesuchte-gebrauchtwagen-top-30-10972473.html
https://www.tuvsud.com/de-de