Екипът на GONG.BG съумя да изпробва един от хитовите модели на японската марка Suziki. Става дума за ултракомпактния SUV - Ignis.

Колата предлага всичко от което един шофьор се нуждае като се започне с най-важния елемент при шофирането, а именно безопасността. Автомобилът разполага с няколко важни системи за сигурност, които подпомагат водача, а това със сигурност прави удоволствието от шофирането - приказка.

Решихме да изпробваме Ignis както в градска среда, така и до интересна дестинация, каквато се оказа отдалечената на около 80 км от София - крепост Траянови врата. 

С оглед на размерите си 3.70 метра дължина, 1.595 метра височина и широчина от 1.69 метра, автомобилът се оказа перфектен за изкачването към планината. По магистралата с максимално разрешената скорост разходът на гориво показа 4,8 литра на 100 км, което е повече от добра величина. Изключително пъргав и маневрен, той доставя удоволствие на шофиращия.

Видимостта е повече от добра, а фаровете дават достатъчен просвет в тъмната част от денонощието. С оглед на размерите си, Ignis e изключително комфортен автомобил, който дава необходимото пространство, както на водача, така и на пътниците отзад, като седалките дават необходимото лично пространство на возещия се.

Купето предлага куп места за съхранение на различни полезни неща. 

Георги Димитров/GONG.BG
25 снимки

Също така за планината се оказа повече от приятно, че с минимален радиус на завиване от 4,7 метра Ignis предложи отлична маневреност и се оказа изключително лесен за управление.

Багажникът събира всичко необходимо дори за дълъг път, а релсите монтирани на тавана дават възможност и за по-голям товар.

Колата предлага и прекрасен интериор, който включва мултифункционален сензоне дисплей, разбира се Cruise Control, пълната информация, от която се нуждаеш на таблото без да се натрапва, имаш пробег, моментен разход на гориво, както и разбира се външната температура, ако решиш да се качиш в планината, а и не само.

Не трябва да забравяме и какво седи под капака, а именно 1,2 DUALJET бензинов двигател, който е доста хармоничен що се отнася до баланс между мощност и разход на гориво. Максималната му мощност е 90 к.с, а въртящият момент е 120 Нм.

Ignis предлага и още нещо - SHVS (SMART HYBRID VEHICLE by SUZUKI) - полу-хибридната система използва интегриран генератор, който съдейства на двигателя при стартиране и ускоряване на машината, и генерира ток при регенеративното спиране.

Не трябва да забравяме и отличната настойка на окачването, което дава необходимата стабилост при управлението на колата.

Ignis предлага удобството на градска кола с предимствата на SUV, а предимството му е, че с компактните си размери може да бъде паркиран и на едно парче място, което за градските условия в София е просто доста добро предимство.