Представяме ви няколко мита за газовите уредби на автомобилите:

1. Втечненият газ е вреден за двигателя

На теория пропан-бутанът няма никакви примеси и не е агресивен към частите на мотора. Той не отмива масления филм от стените на цилиндъра. С грамотно монтирана и правилно отрегулирана газова апаратура двигателят работи меко и се износва по-слабо. Друг е въпросът, че в зависимост от технологията на производство и транспорта втечненият газ може да се насити със сяра.

2. Свещите "свършват" тройно по-бързо

В това твърдение има доза истина. Пропан-бутанът действително съкращава ресурса на свещите и кабелите, но в доста по-скромни граници. Според повечето опитни газаджии срокът на службата намалява с максимум 25%.
Причината за това е по-бавното възпламеняване на газта в сравнение с бензина и по-високата температура на горене. Не всички свещи са проектирани за работа в такива режими.
На пазара се предлагат специални свещи за автомобили с АГУ, но въпреки по-високата си цена и те се на панацея за проблема. Издържат незначително по-дълго и са по-скоро маркетингов трик.

3. Разходът се вдига с поне 25%

В повечето случаи двигателят действително харчи повече газ, отколкото бензин. Това обаче важи по-скоро за газовата апаратура от второ поколение - т.нар. газови карбуратори.
Съвременните газови уредби от четвърто поколение добавят към разхода на бензин само 10-15%, а добър специалист може да настрои апаратурата така, че консумацията на двата вида горива да бъде практически еднаква. Освен това с качествена, добре регулирана и грижливо обслужвана газова уредба динамичните показатели на колата не се различават от тези при експлоатация на бензин.

4. Газстанциите удрят в джоба

Често могат да се чуят оплаквания как служителите на някои газстанции успяват да заредят повече гориво от вместимостта на бутилката. Всъщност в момента, в който тя се напълни, излишният газ започва да се връща обратно в колонката, но броячът продължава да отчита. Просто особеност на техниката.
Единственото решение на този проблем е бутилката никога да не се пълни догоре. Водачът винаги трябва да знае приблизителния свободен обем и да зарежда по-малко от него. Така гарантирано няма да плаща за повече, отколкото е получил.

5. Двигателят не работи добре на газ

Ако при експлоатация на пропан-бутан работата на двигателя стане нестабилна, най-вероятно е дошло време за смяна на газовия филтър. Евтин е и трябва да се подменя на всеки 10 000 км заради сярата и нечистотиите в горивото.
Филтърът надеждно задържа вредните примеси, но не е вечен. Може да се смени самостоятелно, но по-добре би било да се потърси помощна на квалифициран специалист. Той също така ще регулира системата.

6. Колата не пали на газ през зимата

Правилната последователност при експлоатация на автомобил с газова уредба предвижда старт на бензин, загряване на мотора и изпарителя до работна температура и едва тогава преминаване на пропан-бутан. Игнорирането на този алгоритъм е груба грешка.
При студен старт на газ гумените уплътнения в изпарителя се състаряват в пъти по-бързо, а неизпарилият се пропан-бутан може така да зацапа свещите, че двигателят да не успее да запали дори на бензин. Моторът трябва да работи периодично на бензин най-малкото за да се запази работоспособността на горивната система.

7. Газовите уредби гърмят

Пропановото и метановото автомобилно оборудване не е по-опасно от стандартната бензинова система на всяка кола. Ако апаратурата е монтирана в гаража на съседа, бутилката не е проверявана от години, а газопроводът е положен неправилно, неприятностите са почти гарантирани.
Всъщност именно газопроводите са най-честият източник на проблеми и опасности. Те трябва да са прокарани успоредно с основната бензинова магистрала на колата далеч от нагорещените ауспухни тръби, подвижни и вибриращи възли като карданния вал или носачите на окачването и в никакъв случай да не влизат в купето.
Бутилката трябва да се проверява редовно от специалист, а отворът за зареждане да се монтира на най-надеждното е здраво място на каросерията - в идеалния случай до гърловината на бензиновия резервоар.