Автомобилният състезател Димитър Илиев сподели как да шофираме в дъжда. 

С влошаването на времето се увеличава и възможността за ръст на тежките катастрофи. Причината – статистиката на КАТ показва, че при мокър път броят на инцидентите се утроява. 

Какви са основните правила, които много водачи нарушават при шофиране в дъжд? Ивелина Драгнева и автомобилният състезател Димитър Илиев демонстрират.

"Най-опасно е в първите минути на дъжда. Тоест като от дълго време не е валяло, цялата прах, която се вижда, като се смеси с капчици вода, в първия момент е най-хлъзгаво и спирачният път е най-дълъг, най-ниско е сцеплението", обясни той пред NOVA. Следват и поледиците, които много водачи не успяват да разпознаят.

"Ако температурата на въздуха падне до 4 градуса, дори повечето автомобили сигнализират автоматично, че е възможно да има някъде поледица”, напомня състезателят. Затова, особено в градски условия, трябва да се спазва правило номер 1 – подходяща дистанция.

"Ако сега вземем спирката и отброим, тя е точно на 3 секунди, докато стигне и нашата кола до спирката. Това реално е правилната дистанция", сподели Илиев.

А ако се наложи да се спре рязко – спирачният път при дъжд е дълъг. Извън града най-често катастрофи стават на завои. Основната грешка на водачите е, че не съобразяват скоростта и предавката. А при проливен дъжд водачите трябва да са бдителни за аквапланинг.  

От Държавната агенция за пътна безопасност очакват сериозен ръст на тежките инциденти в следващите дни.