Български състезатели по автомобилизъм са спирани от участие от международни надпревари, такъв пример идва от Австрия, където Николай Златков е бил отстранен от старт.

Европейският рали шампион по планинско изкачване през 2014 година Николай Златков се оказа един от потърпевшите, които се събраха днес на протест пред Министерския съвет.

"Тази година за първи път не карам. Това са последствията, отидох в Австрия, получиха организаторите писмо, че лицензът ми е нелегитимен", коментира Златков.

Причина за това е, че в момента автомобилният спорт в България не се управлява от федерацията към която Николай Златков принадлежи. Тя е с отнет лиценз от Министерството на спорта, а такъв придобива нова структура наречена Автомобилна федерация на България (АФБ).

"Решава СБА (Съюз на българските автомобилисти), че сме неудобни защото си искаме международния лиценз, създават нова организация, пределегират правата и ни оставят 500 души на улицата, или ни принуждават елегантно да минем към тях. Това е промяна на идентичността", добави Златков.

Един от инициаторите на протеста е осемкратния национален шампион Димитър Илиев. Той подкрепя Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), която е с отнет лиценз.

"Трябва да ви кажа, че съм потресен, от това колко подмолно, и по колко неприятен начин цялото това престъпление беше извършено", коментира Димитър Илиев.

От противниковия лагер нямат съмнение относно своята правота.

"Учредяването на тази федерация е следствие от невъзможността да се постигне споразумение между настоящото ръководство на БФАС и избраното на 21 април миналата година", коментира председателят на АФБ Камен Михайлов.