Напрежение и протести в българския автомобилен спорт. След определение на Върховния административен съд, Министерство на младежта и спорта отне лиценза на „Българска федерация по автомобилен спорт“.

На 13 юли тази година бившия министър на спорта Радостин Василев издаде заповед за отнемане на лиценза на Автомобилната Федерация на България и го даде на  Българска федерация по автомобилен спорт. Вчера настоящия министър Весела Лечева отмени тази заповед и върна лиценза в ръцете на Автомобилната Федерация на България, което доведе до спонтанен протест на автомобилни състезатели. 

„Заповедта ми не е отменена. Истината е, че заповедите са две. Една моя заповед има за отнемане лиценза на АФБ, и една заповед за издаване на лиценз на БФАС. Десет дни, след като приключи моят мандат като министър, Върховния административен съд първо спря предварителното изпълнение по заповедта за отнемането на лиценза на АФБ и след това друг състав на съда спря предварителното изпълнение по издаването на лиценз на БФАС”, сподели бившият министър на младежта и спорта Радостин Василев.

„Като забележете второто определение на съда е абсолютно незаконосъобразно и то е свързано с това, че дори не отговаря дори на формалните законови критерии. По-притеснителното в случая е, че министърът на младежта и спорта Весела Лечева не обжалва двете определения, т.е. тя не защити интереса на собственото си министерство. Много притеснително е, че БФАС дори не е привлечена като заинтересована страна по делата във Върховния административен съд”, каза още той.

“Лиценза на АФБ го отнех заради това, че през 2019 година изобщо не са отговаряли на изискванията, за да получат лиценз. Най-тежкото основание според закона за младежта и спорта. Въобще не е трябвало да им се издава лиценз. Те имат редица нарушения. Аз съм сигурен, че има влияние във Върховен административен съд. Единственото, за което мога да обвинявам Весела Лечева е, че тя не е обжалвала тези определения”, каза още той.

Председателят на Българската федерация по автомобилен спорт Румен Денев изрази надежда, че с диалог с министерството ще се стигне до консенсус по казуза.

Според автомобилни състезатели, ако не се стигне до разрешаване на случая в полза на пострадалата федерация, то те ще предприемат гражданско неподчинение.

От министерството на спорта заявиха за NOVA, че се позовават единствено и само на определението на Върховния административен съд, който реши отново да впише в регистъра Автомобилната Федерация на България вместо лицензираната от Радостин Василев Българска федерация по автомобилен спорт.