В две много вълнуващи надпревари на пистата „Спа” участва този уикенд българският пилот във Формула 3 Никола Цолов. В спринтовото състезание той стартира 8-и и завърши 7-и, като крайното подреждане беше оповестено в събота вечерта, а в днешното основно състезание Никола стартира 4-и, но стигна до финала 17-и, тъй като се оказа един от групата пилоти, стартирали с гуми за сухо на мократа писта.

Вчера Никола записа и първите си точки за сезона във Формула 3 – 4 точки за 7-ото място в спринтовото състезание, като първоначално беше обявено, че няма да се раздават точки заради това, че пилотите така и не успяха да завъртят две последователни обиколки без кола на сигурността. Но повторният анализ на ситуацията, също в събота вечерта, показа, че правилото за покриването на цялата състезателна дистанция има приоритет пред това за двете поредни обиколки и пилотите в топ 10 получиха точките си.

Georgi Todorov / LAP.bg
51 снимки

„Много се радвам, че най-накрая това стана факт, за да мога вече да не мисля за точките във Формула 3, които преследваме цял сезон. Надявам се на нещо повече, както в събота, така и в неделното състезание, но днес рискувахме и не спечелихме. Преди старта днес ситуацията беше 50 на 50, никой не знаеше с какви гуми да излезем, но всички бяхме наясно, че в началото мокрите гуми със сигурност ще са по-бързи. Мислехме си, че пистата ще изсъхне много бързо. Но беше много студено, имаше и други фактори и пистата изобщо не изсъхна от старта до финала и мокрите гуми бяха правилният избор. С тях можех да се боря за първата ми победа във Формула 3”, заяви Никола след финала.

Сега предстои лятната пауза във Формула 3 и сезонът приключва в началото на септември на пистата „Монца”.