Всяка година различни сайтове и организации, правят полеви тестове на най-популярните зимни гуми на пазара. Резултатите от различните тестове се различават поради различни фактори, като избора на размера на тестваните гуми, подбора на тестваните марки и модели, както и самите критерии на теста за оформянето на крайната оценка.

Сред най-известните тестове на гуми за европейския пазар е този на Съюза на германските автомобилисти ADAC. Резултатите от тези тестове са най-често използваните при подобни класации за качеството на зимните гуми на еропейския пазар.

Ние обаче ще ви запознаем с резултатите от друг подобен тест, който също се провежда в Германия и оценката му се формира от множество различни критерии.

Става въпрос за теста на AutoBild.de, който се провежда в полеви условия.
За 2018-та година специалистите от германската медия са избрали да направят теста за зимни гуми с един от най-популярните размери – 195/65R15 (със скоростен индекс 91H).  Този размер е подходящ не само за модерни малки коли, но и за редица стари компактни модели, а гумите с такъв размер са сред най-продаваните на пазара.

Всички гуми за зимния тест на Auto Bild са били закупени анонимно от пазара. Сравнени са 51 различни марки гуми. За да стигнат до финалната фаза на състезанието, гумите са били внимателно проучени и сравнени в дванадесет дисциплини. Участниците в теста е трябвало да преминат предварителния етап, на който са били сравнени по отношение на спирачния път на мокра повърхност и сняг. Спирачните разстояния са били измерени на мокра писта (от 80 км/ч, автомобил VW Golf) и на сняг (от 50 км/ч).

Въз основа на резултатите от теста за спиране на мокра пътна настилка, 21 гуми с най-лоши стойности са били отстранени от по-нататъшно сравнение. След втория кръг на сняг отпадат още десет гуми.

Само 20-те зимни гуми с най-добро представяне в двата кръга са преминали крайния етап на състезанието. В последния кръг, гумите са били сравнени в следните няколко категории:  поведение на сух път, поведение на мокро (включително сняг) и аквапланинг.