Зимата в България, макар и да не е сред най-суровите в Европа, винаги може да изненада и най-подготвените шофьори. Факт е, че с някои автомобили, човек се чувства много по-сигурно и на пътя през зимата. 

През студените и снежни дни повечето хора се нуждаят от практичност, сцепление, добро парно и смислена цена. Ако си избирате кола на старо с която искате шофирането през зимата да е надежно и да ви носи удоволствие, то може да си изберете някой от тези модели с които зимните месеци ще бъдат наистина приятни.

Subaru Legacy
Симетричната AWD система е почти толкова легендарна, колкото и Quattro задвижването на Audi. Заради нея марката Subaru е любима в северните щати на САЩ и Канада, както и във всички планински райони на Европа. Legacy е непретенциозен и в същото време изключително надежден автомобил, който има страхотна комби модификация. Топ версиите разчитат на 6-цилиндрови боксерни двигатели, а от няколко години насам в Европа се предлагат и с дизелов боксер. Outback изпълнението предпазва каросерията с допълнителни пластмасови протектори, а клиренсът на окачването е увеличен.

Volvo XC70
Volvo XC70  почти по нищо не отстъпва на доста по-сериозните си събратя. Колата направо си е истински шампион през зимата. Комбито дори стандартно разполага с много системи, характерни по-скоро за големите джипове със силни офроуд наклонности. Което го превръща в много сигурен за зимата автомобил и отличен избор, ако често ви се налага да карате по трудни заснежени или заледени терени.

Fiat Panda 4×4
Не се заблуждавайте от компактните размери на тази кола. Тя е учудващо способна извън пътя, а (относително) тънките гуми й дават голямо предимство в дълбокия сняг. Второто поколение на Panda бе избрано за Автомобил на годината в Европа за 2004 г. и нетипично за италиански автомобил, е машина с добра надеждност. Освен това частите й са истински евтини. При употребяваните Panda трябва да се преглежда масления картер, тъй като заради ударите от камъчета ръждясва лесно. 4х4 версията разчита на електроника, която включва задния мост само при нужда. През останалото време Panda 4×4 се движи само чрез предните колела.

Saab 9-3
Интериорът на всеки Saab е конструиран така, че да можете да правите всичко, дори и да сте с дебели ръкавици. От контактния ключ, през бутоните за ел. стъклата и така до копчетата на централната конзола – тези коли са изчислени да функционират през зимата. Освен това бензиновите турбо двигатели на 9-3 са пословично здрави, а дизеловите мотори са изключително надеждни. Към това добавяме и факта, че цените на 5-10 годишните коли с марката Saab често пъти са изгодни.

Audi A3 Quattro
Комбинирайте с 1,8 литров турбобензинов двигател или с двулитровия TDI, за да имате кола, която ще бъде като залепена за пътя. Интелигентната система за двойно предаване на Quattro е надежна и ефикасна в зимни условия. Освен това А3 радва с добро качество на интериора и относително лесно обслужване.

BMW 535xi Sports Wagon
BMW 535xi Sports Wagon разполага с много добро сцепление върху пътя и паралелно запазва качествата на X-моделите на баварците. За шофьори, които обожават да карат кола и през цялото време да се наслаждават на това, BMW 535xi Sports Wagon е колата, която ще отговори на ентусиазма им. Особено на този през зимата. 

BMW 530 xDrive
Ако искаме зимата да бъде истинско удоволствие, не можем да минем без дизелово комби с двойно предаване. 530 xDrive отговаря на това изискване и дори повече. Премиум емблема, отлично качество на изработката и стабилни цени на вторичния пазар. xDrive системата е адекватно решение за заледени и заснежени пътища, а отличните 6-цилиндрови дизели ще мъркат като котенце и при свръхминусови температури.

Suzuki SX4
Кросоувърът на японците е изключително подходящ вариант за хора, на които често се налага да се борят със зимата по шосетата. SX4 е компактен семеен автомобил, който се предлага със задвижване на 4-те колела и то с няколко режима. Освен това и с тази много полезна екстра за зимата колата идва на много приемлива цена. Така Suzuki SX4 се превръща в един изключително практичен избор пред опцията да се чудите как да излезете от паркинга след нощния снеговалеж.

Audi A4 3.2 Quattro
Ако A4 3.2 Quattro е семейният ви автомобил, освен да изпълнява задълженията си на такъв, той без проблем ще ви донесе и достатъчно положителни емоции, ако приемате зимните пътища по-скоро като възможност за забавление, а не за опасност. 

Subaru WRX
Subaru е една от марките, които диктуват тенденциите при семейните автомобили със задвижване 4х4. Почти всеки модел на марката би се справил без никакви проблеми върху снега и леда. А това ще донесе и голямо удовлетворение на шофьора, защото Subaru правят коли за каране, не за возене. Така дори и по-компактният WRX е прекрасен избор за кола, която ще ви донесе безотказно 4х4 и няма да ви предаде през зимата.

ИЗТОЧНИЦИ:
https://www.auto123.com/en/news/10-winter-cars-under-5000/61931/?page=2
https://autowise.com/the-four-best-used-cars-for-the-snow/
https://www.carbuyer.co.uk/reviews/recommended/best-cars-winter
https://www.digitaltrends.com/cars/best-cars-for-the-snow/
https://www.trustedchoice.com/insurance-articles/wheels-wings-motors/best-cars-in-the-snow/
https://www.parkers.co.uk/best-cars/2017/4x4s-winter-driving/
https://www.businessinsider.com/best-cars-trucks-suv-for-snow-winter-driving-2017-12#best-family-sedan-subaru-legacy-2
https://www.express.co.uk/life-style/cars/925764/Safest-cars-for-driving-on-snow-ice-UK-weather
https://www.telegraph.co.uk/cars/advice/five-best-used-4x4s-winter-favourite-four-wheel-drive-cars/