Експертите от сайта Autospot.ru анализираха световния пазар и направиха топ 10 на най-евтините автомобили в света през 2020 г.

1 Tata GenX XE Nano
Индийският компактен хечбек Tata GenX XE Nano оглави класацията с продажна цена започваща от 3 310 долара за базовия модел. Първоначално моделът е създаден като алтернатива на мотопедите, но за бедните индийци той се оказа твърде скъп, а за по-богатите бе твърде обикновен и опростен. 

2 Bajaj Qute
На второ място остана Bajaj Qute – друга мини градска кола от Индия. Цената на този хибрид между автомобил и мотоциклет започва от 3 867 долара. Шофирането с него обаче едва ли ще ви достави голямо удоволствие - под капака му има скромен едноцилиндров двигател с мощност 0,2 литра и 20 к.с., с който колата може да развие едва 70 км /ч.

3 Renault Kwid
Трети e френският хечбек Renault Kwid, който първоначално е предназначен за индийския пазар,  но вече се предлага на много пазари в Европа, Азия и Южна Америка на цена от 4 095 долара. Той се задвижва се от 0,8-литров трицилиндров двигател с мощност 57 к.с., съчетан с петстепенна ръчна скоростна кутия.

4 Suzuki Maruti Alto
Четвъртото място се пшада на още една бюджетна кола от Индия - Suzuki Maruti Alto, чиято цена започва от 4 322 долара е оборудван с 0,8-литров трицилиндров двигател, произвеждащ 48 конски сили.

5 Geely Vision X1
Челната петица се затваря от китайския хечбек Geely Vision X1 с цена 5 700 долара. В сравнение със своите конкуренти, той се отличава с по-стилен интериор и мултимедийна система с широк дисплей. Може да избирате и между два двигателя - 1.0 и 1.3 литра. И двата са с петстепенна ръчна скоростна кутия.

Ето и останалите 5 автомобила, които влизат в този топ 10:

6  FAW Besturn B30
Китайския седан се продава на цена от 6 500 долара.

7 LADA Granta
Цената на базовият модел на руската LADA е около 6 910 долара.

8 Datsun on-DO
Японско-руския седан Datsun on-DO започва от 7 907 долара

9 Dacia Sandero
Базовият модел на румънската кола може да се купи на цена от 8 200 долара.
В България се продава за 14 390 лв.

10  Ravon Nexia R3
Узбекистанският седан Ravon Nexia R3 разработен на базата на  Chevrolet Aveo се продава за
8 595 долара.

Източници:
https://avtonovostidnya.ru/samye/185498

Снимки:
Getty Images
iStock
Instagram
Pixabay
www.instagram.com/faw_b30
www.instagram.com/tarlan.auto
www.instagram.com/neteaseauto
www.instagram.com/motorbeam
www.instagram.com/carandbike
www.instagram.com/bajajmotorturkiye
Alexander Gounder/Pixabay