Шесткратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън ще създаде комисия за подпомагане автомобилните спортове да въвличат повече млади хора от чернокож произход.

35-годишният британец заяви в колонка в Sunday Times, че работи с Royal Academy of Engineering, за да създаде проучвателно партньорство – комисия Хамилтън. Пилотът на Мерцедес, който говори за расизма, с който се е сблъсквал по време на кариерата си, заяви, че независимо от своя собствен успех в спорта „институционалните бариери, които държат Ф1 „непризнаващи“ продължават“. „Не е достатъчно да ме посочите с пръст, или който и да е назначен чернокож работник, като значим пример за прогрес. Хиляди хора са назначени на работа по света в тази индустрия и тази група трябва да е по-представителна в обществото“, каза той.

Първият чернокож световен шампион в историята на Формула 1, който изрази гласно подкрепата си за скорошните протести Black Lives Matter, заяви, че образованието „е ключът към отварянето на по-равнопоставено общество“. „Спечелването на титли е страхотно, но искам да бъда запомнен с работата ми за създаване на по-равнопоставено общество чрез образование. Това е нещото, което ме мотивира“. Комисията ще изследва как автомобилните спортове могат да бъдат средство за въвличане на повече млади хора от чернокож произход чрез наука, технология, инженерство и математика.

Освен това тя ще вземе под внимание липсата на примери на подражание, бариерите за хората с различен цвят на кожата и потекло и „проблематичните практики при назначаване на хора на работа“, които означават, че по-малко чернокожи хора, които се дипломират, влизат в инженерството. „Надявам се тази комисия да позволи една истинска промяна. Когато погледна назад 20 години, искам да видя спорта, който даде на едно срамежливо дете от работническата класа в Стивънидж толкова много възможности, да стане разнообразен подобно на сложния и мултикултурен свят, в който живеем“, завърши британецът.