Първите изяви на Фернандо Алонсо в World Endurance Championship (WEC) остана на заден план заради тежката катастрофа, която пилотът Пиетро Фитипалди претърпя на пистата „Спа” в Белгия.

21-годишният Фитипалди, който е внук на световния шампион от Формула 1 Емерсон, се блъсна в бариерата от гуми, след като загуби контрол над колата във високоскоростния завой „Ео Руж” по време на петъчната сесия. Роденият в САЩ състезател – шампион във Фоормула V8  3,5 за миналата година – веднага бе откаран в болница, където стана ясно и естеството на получените травми. От отбора му  ДрагънСпийд потвърдиха, че животът на Фитипалди е вън от опасност, но пилотът е получил фрактури и на двата крака.

Инцидентът се случи по време на квалифиикациите за предстоящото уикенда състезание „Шестте часа на Спа”, което е първото от „супер сезона” в WEC, който продължава до „24-те часа на Льо Ман” през 2019-а. На „Спа” ще бъде дебютното състезание за Алонсо, който получи разрешение от Макларън Ф1 да участва във всеки старт през годината с тима на Тойота.

Иначе колкото до резултатите в самата квалификация, тимът на Алонсо окупира първите места. Бившият състезател от Ф1 Камуй Кобаяши класира автомобила с №7, който дели с Майк Конуей и Хосе Мария Лопес, на първа позиция. Второто място остана за екипа на Алонсо, в който попадат още Казуки Накаджима и Себастиан Буеми.