Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо ще потегли от средата на втората редица в Индианаполис 500, след като с колата на „Андрети Аутоспорт” постигна пети резултат в квалификацията. Състезанието ще се проведе в неделя, 28 май.

35-годишният състезател успя да се включи в битката за пол позицията, след като в първия етап от квалификацията даде седми резултат. Втората и финална сесия беше между най-бързите деветима пилоти, а подредбата им на стартовата решетка стана на базата на най-висока средна скорост в серия от 4 обиколки.

Алонсо: Другите във Ф1 ми завиждат заради Инди 500

Алонсо успяда постигне впечатляващите 231,300 мили в час (372,24 км/ч). Първата позиция отиде при новозеландецът Скот Диксън, който даде резултат от 232,164 мили в час (373,63 км/ч).

До миналия месец испанецът не бе сядал зад волана на кола за Инди 500, затова не скри радостта си от това, че е имал шанс да атакува пол позишъна. Според него той дори е можел да бъде първи, ако не е бил проблемът с допълнителния капацитет на турбо двигателя му. „Случи се в последния завой от втората обиколка и все едно натиснах спирачките. Веднага свалих една предавка надолу и започнах да набирам скорост”, разказа Алонсо. „Пресякох старт-финалната линия и си помислих, че съм някъде около 225 мили в час. Смятах, че с този проблем квалификацията ми е била провален. Оказах се приятно изненадан от своя резултат.”

„Днес колата се представи по-добре от вчера и бяхме много, много конкурентни, така че може би сме били близо до пол позицията”, добави испанецът.