Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо отхвърли предложението на своя бивш тим Макларън да му купи правото да участва в тазгодишното издание на Индианаполис 500. Испанският ветеран заяви, че би се чувствал неудобно да отнеме мястото на състезател, който си го е заслужил.

37-годишният Алонсо и Макларън не успяха да преминат квалификациите за старта, който ще проведе идната неделя. Така плановете на пилота да завърши така наречената „Тройна корона” (победи в Инди 500, Гран При на Монако във Ф1 и „24-те часа на Льо Ман”). Резултатът е без никакво съмнение разочарование и за Макларън, който доминираше в надпреварата през 70-те години на миналия век.

Изпълнителният директор на отбора Зак Браун още тогава категорично отхвърли да се прибегне за купуване на правото за участие, но е факт, че е имало няколко допитвания до други отбори да се купи само пилотско място за Алонсо, което би му дало право да седне зад волана на една от 33-те коли.

Браун разкри, че щом Алонсо е научил, че подобен ход ще коства позицията на някой негов колега, е поискал от Макларън да се откажат. „Фернандо не е сторил нищо лошо. Той има нужда да участва в състезанието и трябва да бъде в него, защото имаме много партньори, които биха желали да го видят там”, коментира шефът на Макларън. „Дали ще му купим място? Ами, той каза: „Знам какво се изисква, за да попаднеш в това състезание, не чувствам, че е редно да заместя друг пилот, който е заслужил участието си, заради това, че моят отбор купува мястото.” У Алонсо, както и в Макларън има много гордост”, допълни Браун.