Стартът на второто издание на „ЕКО 12 часа на България“ е на 23 юни от 10:30 часа, на пистата в гр. Хасково, която ще се превърне в „малкия Льо Ман“. 

Градът ще посрещне 140 участници от 11 националности. Те ще се съревновават в 34 отбора, за да определят най-издръжливия екип на картинг пистата, а целта е да навъртят най-много обиколки в 12-часовото предизвикателство. Финалът на българския „Льо Ман“ се очаква да бъде около 23 часа под цветовете на заря. 

След днешната пресконференция стана ясно, че 24-кратният шампион на България, Мартин Чой и 13-кратната национална сноуборд шампионка, Сани Жекова ще оглавяват отбори във второто картинг състезание за издръжливост „ЕКО 12 часа на България“.

Именно това прави "ЕКО 12 часа на България" единствената по рода си отборна картинг надпревара за издръжливост в нашия регион. За първи път в състезнието ще се включат популярни личности извън картинг спорта. Александра Жекова, днес представи своя тийм в лицата на актьора - Асен Блатечки, актрисата – Снежана Макавеева, ултрамаратонецът - Краси Георгиев, 11 кратният Световен шампион по плувен маратон  - Петър Стойчев, както и рали шампионът Григор Григоров. 

В неделя ще разберем дали мотокросът, с който Сани си „почива“ от бялата писта, ще бъде полезен при толкова сериозна конкуренция, каквато представлява Чой и неговият отбор. Още днес, те се „заканиха“ един на друг за оспорваната надпревара и показаха хъс за победа. 

Всички те заявиха, че личният пример е изключително важен и само чрез него може да се повлияе на повече млади хора за по-активен начин на живот. Това е и причината да бъдат посланици на второто издание на „ЕКО 12 часа на България“!

За първа година, "ЕКО Рейсинг Тийм" оглавен от Мартин Чой, даде изключителен шанс на двама фенове на адреналина и високите скорости да се състезават рамо до рамо с шампиона.

В стартовия списък са миналогодишните победители – смесеният отбор на двама българи, италианец и белгиец, които победиха в първото издание отбора на бившия пилот от Ф1, Витантонио Лиуци и поне още 7 от топ отборите в световен мащаб.

За всички желаещи, които искат да наблюдават звездите от България, в друг вид спортна надпревара, входът ще бъде свободен.

Чой ще има предимство, тъй като познава отлично пистата в Хасково, което със сигурност ще му помогне да покаже отлични времена.

Сани Жекова и Снежана Макавеева все още не са се запознали със спецификите на трасето, но затова има тренировъчни сесии в съботния ден, на които ще могат да покажат уменията си и да свикнат с пистата.

След края на пресконференцията беше проведена и надпреварата на пистата "Sofia Karting Ring", където победата грабна Чой с време от 50.126 секунди, втори се нареди Траян Сарафов с време от 50.339 секунди, а трета остана Сани Жекова с 51.402 секунди. Четвъртата позиция остана за Николай Пашкуров от Gong.bg с време от 52.024 секунди, но той оправда класирането с големия трафик от изоставащи пилоти.

В надпреварата се включиха точно 10 пилоти.