Сегментът на масовите модели автомобили традиционно се радва на огромен интерес у нас. Несъмнено това внимание от страна на публиката ще бъде особено засилено по време на „Автомобилен салон София 2019”, който ще се проведе от 12 до 20 октомври в "Интер Експо Център". Нека разкрием отчасти какво ще покажат на изложението три от особено популярните на българския пазар марки – чехите от Skoda, японците от Toyota и корейците от Kia.

Skoda нахлува в два топ сегмента с моделите Scala и Kamiq

Чешката марка Skoda има повод за двойна доза оптимизъм, тъй като на откриващия се през октомври „Автомобилен салон София 2019” ще представи два изцяло нови модела. Звездата на изложението безспорно ще бъде новата Skoda Scala, която е поредната успешна разработка на чехите и идва на мястото на бюджетния Rapid. Колата е построена на модулната платформа MQB-A0, на която е базиран Volkswagen Polo, но предлага удобствата и пространството, характерни за класа на Golf.

Другата интересна премиера на щанда на Skoda ще бъде новият компактен кросоувър Kamiq, който се позиционира под по-големите си братя Karoq и Kodiaq. Новият градски кросоувър е стилен и висококачествен компактен автомобил, проектиран специално за взискателните европейски клиенти. Подобно на своите технологични събратя Volkswagen T-Cross и SEAT Arona, моделът е с повишен просвет, но не предлага двойно задвижване 4х4 и ще бъде само с предно предаване.

На щанда на посетителите ще могат да видят и модернизираната версия на лимузината със спортен характер Superb, като там най-интересното е появата на високопроходимата версия Superb Combi Scout. Тя е предназначена за потребителите, които често пътуват по черни пътища. Новият Superb Combi Scout със система 4х4 е много практичен и за сурови зимни условия.

Там, разбира се, ще бъдат на разположение и модернизираната Fabia във варианти хечбек и комби, Octavia и Octavia Combi Scout, както и двата успешни кросоувъра Karoq и Kodiaq, като изложеният Kodiaq ще бъде в най-спортната си версия RS с 2-литров турбодизелов двигател с мощност 240 к.с.

Множество ключови новости от Toyota

На изложбената площ на Toyota ще бъдe представена пълната гама модели на марката. Звездите ще бъдат новите поколения на RAV4, Corolla, Camry, фейслифт версиите на атрактивния кросоувър C-HR и екологичния Prius, както и добре познатите Aygo, Yaris и Land Cruiser.

Силен интерес ще предизвика новото поколение на бестселъра Corolla. Моделът е базиран на модулната платформа Toyota New Global Architecture (TNGA) GA-C, която дава на модела широка, ниска стойка за по-динамичен дизайн, а оттам превъзходно пътно поведение и повече сигурност. Новото моделно семейство на Corolla включва спортния и компактен хечбек, елегантния и многофункционален Touring Sports и изтънчения и престижен седан повече от когато и да било.

Следвайки продължителното фокусиране на марката върху самозарядната хибридна технология, хечбекът и Touring Sports са първите модели, които ще предложат два вида самозарядни хибридни задвижвания – усъвършенстван 1,8-литров двигател със 122 к.с. и изцяло нов двулитров двигател, генериращ 180 к.с. Това отбелязва дебюта на Двойна хибридна стратегия при Toyota. Изцяло новата Corolla има един-единствен конвенционален двигател: 1,2-литров турбобензинов със 114 к.с. при хечбека и Touring Sports и 1,6-литров със 132 к.с. при седана. Моделът може да се похвали и с пакета технологии за безопасност Toyota Safety Sense с модернизирани функции като стандарт в цялата гама.

Toyota има силни позиции в D/E сегмента на големите седани, но през последните 15 години те липсваха от взискателните пазари в Западна Европа. За наша радост сега на Стария континент се връща Camry Hybrid - уникално предложение за клиентите с мощна самозарядна хибридна система, комфортно пътно поведение и изтънченост. Нарастващият интерес към хибридни автомобили проправя пътя за повторното лансиране на Camry. Но и така, с годишни продажби от повече от 700 000 единици, Camry си остава най-продаваният седан на света от този сегмент. 2,5-литровият двигател Hybrid Dynamic Force комбинира нисък разход, ниски нива на вредни емисии и тиха работа с повече мощност и по-бързи реакции. С мощност от 218 к.с., Camry Hybrid генерира CO2-емисии от едва 98 г/км (по WLTP: 119 г/км) и постига комбиниран разход на гориво само 4,3 л/100 км.

KIA залага на новия XCeed и на електричество на автосалон "София 2019"

Корейският производител KIA ще представи новия си кросоувър XCeed по време на изложението "Автомобилен салон София 2019". Компактният модел е едно от последните попълнения в гамата на производителя, а заедно с него ще бъдат показани и два електромобила - познаният вече e-Niro и новият e-Soul.

Основната разлика между XCeed и новото поколение на стандарния Ceed е пътният просвет, който достига 184 мм - с 42 мм повече от Ceed. Като цяло най-новият член на моделното семейство е по-дълъг, по-широк и по-висок от стандартния модел. Междуосното разстояние остава еднакво.

Местата на водача и пътниците в салона са с 42 мм по-високо, обемът на багажника е 426 литра, като при свалени задни седалки достига 1378 литра. Моделът е получил нови амортисьори с хидравлични ограничителите на хода си, както и нови предни и задни пружини, които са по-меки съответно със 7% и с 4%.

KIA XCeed се предлага с бензинови турбомотори с обем от 1,0 до 1,6 литра, които развиват съответно от 120 до 204 к.с. Ще има и версии с 1,6-литров дизел, развиващ 115 или 136 к.с. Най-слабият бензинов агрегат се съчетава само с 6-степенна механична

скоростна кутия, за останалите е преддвидена 7-степенна автоматична трансимисия с два съединителя.

В салона на крос-хеча има 12,3-инчов цифров приборен панел, мултимедиен комплекс с 10,25-инчов екран, адаптивен круиз-контрол, функция за удържане в лентата на движение, а също така и система UVA Connect, която позволява някои параметри да се контролилрат с помощта на приложение от смартфон.

Другата премиера на корейците в София е на новата KIA e-Soul. Това беше първият електрически модел на компанията, а сега ще видим и неговата нова генерация. Основната промяна в случая е в батерията, чийто капацитет е увеличен до 64 кВт/ч. Това ще осигури на електромобила пробег от над 450 км, което е 2 пъти повече от досега. Мощността на електрическия мотор си остава 204 к.с.

От компанията вносител обещават доста изненади за феновете на марката, както и възможност за тест-драйв на някои от моделите. На щанда на KIА ще бъдат изложени още спортният Stinger в най-мощната си версия с 370 коня под капака и задвижване 4х4, кросоувърите Sorento и Sportage, нестандартното комби Proceed и компактният градски модел Picanto, като ще се набляга на специалните модификации GT Line.