С DS Matrix Led Vision, DS Automobiles е първият производител в сегмента на DS 3 CROSSBACK, който използва матрични фарове. Тази модерна технология се превръща в истинско предимство за сигурността на водача, неговия комфорт и тези на останалите участници в движението. 

Важна част от скулптурирания дизайн на DS 3 CROSSBACK, фаровете DS Matrix Led Vision са авангардна технология. Направени от две различни части с три led модула за къси светлини и модул Matrix Beam за дългите светлини, те играят важна роля в изразителния дизайн на предницата на DS 3 CROSSBACK. 

От двете страни на DS Wings, модулът Matrix Beam е разделен на 15 идентични самостоятелни сегмента, които светват и изгасват постепенно, в зависимост от пътните условия, засечени от камера, намираща се в горния край на предното стъкло. Светлинният сноп се адаптира автоматично, за да оптимизира осветлението и да направи възможно управлението, без да се заслепяват останалите участници в пътното движение. 

Какво казва Законът за движение по пътищата? - Законът за движение по пътищата в България гласи, че през деня двуколесните МПС трябва да се движат с включени къси светлини отпред и габаритни светлини отзад. При разминаване през нощта превключването от дълги на къси светлини става, когато разстоянието между превозните средства е не по-малко от 150 метра или в момента, в който насрещният водач подаде сигнал чрез превключването на светлините, както и при движение зад друго моторно превозно средство на разстояние по-малко от 50 метра. 

През нощта рискът от фатален инцидент е седем пъти по-голям - Според независимо проучване на пътната безопасност, инцидентите през нощта представляват съществен процент от случаите, регистрирани във Франция ежегодно. През 2018 г. процентът на злополуките с фатален изход през нощта e почти 42 %, въпреки значително по-малкия брой на пътуванията.

Точно като дневни светли, без никога да заслепяват 

На изхода от града, в края на редица улични светлини се появява табела. След нея – тъмнината на нощта. Камерата в горния край на предното стъкло на DS 3 CROSSBACK засича липсата на светлина. Информацията се изпраща до DS Matrix Led Vision фаровете. В допълнение на трите LED модула за къси светлини, модулът Matrix Beam се активира.

Петнадесет светлинни сегмента светват постепенно отвътре навън, променяйки светлинния сноп. Кинематиката поражда „уау“ ефект. Пътят и околностите му са осветени. Шофирането е по-сигурно, вниманието на водача е изострено. 

В далечината се вижда светлина. Друг автомобил се приближава. Камерата го отчита и проследява неговото движение. Незабавно, сегментите на модула Matrix Beam, осветяващи приближаващия се от отсрещната посока автомобил, се превключват, за да създадат неосветена зона по време на разминаването. От двете страни на отсрещния автомобил силата на осветеността остава незасегната. 

Системата DS Matrix Led Vision може да управлява присъствието на други автомобили в двете посоки на движение, работейки със своите 15 сегмента, така че да шофирате на дълги светлини без да заслепявате останалите участници в движението.

Етиен Менант, Продуктов мениджър, DS 3 CROSSBACK: “Това динамично управление и разделяне на светлините между сегментите позволява на светлинният сноп да бъде регулиран перфектно към траекторията на DS 3 CROSSBACK и излъчваната мощност също да бъде адаптирана към ситуацията. Допълвайки това, при влизане и излизане от града, сегментите се включват или изключват постепенно, за да преминат към къси светлини или да се върнат към дълги. ”

Управление на DS Matrix Led Vision 

Как да управлявате модула Matrix Beam? Поставете контролния ринг в автоматично положение. За да го активирате или дезактивирате за постоянно трябва да използвате меню “drive” от сензорния екран. При спешен случай, включването на фаровете позволява да спрете или рестартирате фунцията с едно движение. 

Добре е да знаете: задействането на модула Matrix Beam за първи път трябва да се извършва при скорост над 40 км/ч. Функцията спира да действа под 25 км/ч. Когато видимостта е ограничена (силен сноговалеж, дъжд, мъгла) е препоръчително функцията да бъде дезактивирана.