На 25 април писта Пауталия край Кюстендил бе домакин на първия старт от Европейския шампионат по картинг за издръжливост. Състезанието се проведе за първи път в 8 часов формат като предните две години, той бе 12 и 24 часа.  

В "ЕКО 8-часа на България", взеха участие 95 пилоти, от 25 отбора, сред които състезатели от Украйна, Испания, Италия и Северна Македония. 

И тази година пилотите избираха да се състезават измежду 2 категории, в зависимост от тежестта им.

Категория PRO - изравняване на 83 кг. с екипировката, където първи пресече финалната линия отборът на “Паусилев” , следван с разлика от 28 секунди от отборът на VZ-Intercom RT. Бронзът отиде при момчетата от GLS.

В Категория GOLD - изравняване на 93 кг. с екипировката първи се класира отборът на Montana Extreme, а второ и трето място на почетната стълбичка, заеха отборите на SVL и Pro Racing.

Тази година за първи път беше даден и приз за най-бърза обиколка, който отиде при италианеца М. Бурци, от отборът на VZ-Intercom RT. Времето, за което направи една обиколка е 58.898 секунди, на трасе с дължина 1050 м. и 13 завоя. 

Пред състезателите в "Еко 8 часа на България", отново бе поставено предизвикателство. След четвъртия час от началото на старта, бе обърната посоката на движение, което по никакъв начин не попречи на пилотите да дадат най-доброто от себе си в оспорваната надпревара. Те направиха общо 450 обиколки. По-малко от минута разделя първите 5 отбора след ожесточената битка, която се проведе в рамките на 480 минути. 

Календарът на шампионата за издръжливост, чиито генерален спонсор за трета поредна година е Еко България продължава с "ЕКО 24-часа на България", който ще се проведе на 12 - 13 юни, на картинг писта Хасково, гр. Хасково. 

Това ще бъде и най-голямото спортно събитие в моторните спортове през годината. За всички любители на картинг спорта ще има още два старта с формат 8 и 24 часа. Първото на 29 август на картинг писта Пауталия, в гр. Кюстендил, а второто отново с домакин картинг писта Хасково, гр. Хасково. 

Очаква ни година изпълнена с много адреналин, високоскоростни емоции, бензин в кръвта и оспорвани надпревари за призовата стълбичка.